Siirry sisältöön

Kirjailijavieraana Susanna Hast

  • 26.09.2023 17:30
  • Porvoon pääkirjasto

Kirjailija Susanna Hast vierailee Porvoon pääkirjastossa tiistaina 26.9. klo 17.30. Illan aikana keskustellaan hänen Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaneesta romaanistaan Ruumis/huoneet sekä omaelämäkerrallisen kirjoittamisen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Susanna Hastia haastattelee kirjailija Helmi Kekkonen.

Susanna Hast tutkii omakohtaisessa esikoisromaanissaan väkivallan ja trauman mekanismeja ja sitä naisia vastaan käytävää hiljaista sotaa, josta ei jää merkintöjä historiankirjoihin. Hän näyttää, miten ruumis muistaa sen mitä kieli ei aina tavoita.

Ruumis/huoneet on vimmainen, peloton ja säkenöivän älykäs todistus naisten vaientamisen historiasta ja seksuaalisen hyväksikäytön jäljistä. Hast kirjoittaa selviytymisestä, joka on seisomista muistamisen ja unohtamisen rajalla. Hän tarkastelee rikostutkijan analyyttisyydellä omaa menneisyyttään, ja purkaa samalla vallan ja väkivallan rakenteita sekä niihin liittyviä mielikuvia.

Teos voitti vuoden parhaalle suomenkieliselle esikoisteokselle myönnettävän Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2022. Palkintoperusteluissa kiiteltiin Hastin kykyä liittää henkilökohtainen kokemus laajaan yhteiskunnalliseen, kirjalliseen ja filosofiseen aineistoon.

Susanna Hast työskentelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen dosenttina. Hän on tutkija, kirjoittaja ja lauluntekijä. Hast on kotoisin Rovaniemeltä ja asuu Helsingissä.

Helmi Kekkonen on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja feministi. Teoksissaan Kekkonen on tutkinut esimerkiksi perhesuhteita ja vanhemmuutta. Hänen romaaninsa Vieraat oli Runeberg-palkintoehdokkaana vuonna 2017 ja Olipa kerran äiti (2019) on omaelämänkerrallinen teos äitiydestä.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live. Tallenne on saatavilla kahden viikon ajan.

Kuva: Miikka Pirinen

Muita vastaavia tapahtumia