Siirry sisältöön

Kirjailijavieraana Vesa Haapala: Romaani Aleksis Kivestä

  • 04.10.2023 17:30
  • Porvoon pääkirjasto

Kirjailija Vesa Haapala vierailee Porvoon pääkirjastossa keskiviikkona 4.10. klo 17.30. Illan aikana keskustellaan hänen teoksestaan Alexis – elämänkertomus, joka on romaani Aleksis Kiven kohtalonvuosista.

Nälkävuosien kaataessa kansaa Alexis elää Charlotta Lönnqvistin hyväntahtoisuuden varassa Fajunkarsin torpassa ja kirjoittaa vimmaisesti kirjaa seitsemästä miehestä. Hän kamppailee fyysisen ja henkisen terveytensä kanssa eikä tunnu löytävän paikkaansa maailmassa.

Vesa Haapalan rujonkaunis romaani Aleksis Kiven elämästä vuosina 1866-70 etenee päiväkirjanomaisin merkinnöin. Teos piirtää kuvan kansalliskirjailijastamme, mutta ennen kaikkea tavallisesta, vaikkakin poikkeuksellisen lahjakkaasta ja työteliäästä ihmisestä.

Haapala on kirjailija ja Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori. Tutkijana hän on perehtynyt syvällisesti Aleksis Kiven tuotantoon ja siitä tehtyyn tutkimukseen. Aleksis Kivi on yksi Suomen tutkituin kirjailija, mutta ihmisenä arvoitus. Vesa Haapalaa alkoi kiehtoa nimenomaan Aleksis Kivi hahmona.

Tämän vuoden tammikuussa ilmestynyt Alexis – elämänkertomus on fiktiivinen, mutta todentuntuinen tarina Kiven elämän ratkaisevista vuosista. Haapala nojaa vahvaan asiantuntemukseensa ja tavoittelee historiallista todentuntuisuutta, mutta täyttää aukkokohdat kirjailijan oikeudella kuvitella.

Romaani Aleksis Kivestä on myös romaani suomalaisen kirjallisuuden historiasta. Aleksis Kivi oli yksi ensimmäisiä vain suomeksi kirjoittaneita kirjailijoita, ja Seitsemää veljestä pidetään niin suomenkielisen taidekirjallisuuden kuin realistisen kansankuvauksenkin edelläkävijänä. Omana aikanaan Kivi jäi vaille laajempaa arvostusta.

Vesa Haapalan esikoisteos Vantaa ilmestyi vuonna 2007. Hän on kirjoittanut sen jälkeen lukuisia runo- ja proosateoksia. Vesa Haapalaa haastattelee kirjaston tapahtumavastaava Sanni Saarinen.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin.

Muita vastaavia tapahtumia