Siirry sisältöön

Kirjailijavierailu: Ei seitsemän veljestä vaan seitsemän sisarta

  • 12.10.2023 17:30
  • Porvoon pääkirjasto

Heti Aleksis Kiven päivän jälkeen, torstaina 12.10. klo 17.30, kirjailija Anneli Jordahl saapuu Porvoon pääkirjastoon kertomaan kirjastaan Karhunkaatajan tyttäret.

Teos on saanut inspiraationsa Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Karhunkaatajan tyttärien omaperäistä, voimakasta kieltä on ylistetty, ja yhtymäkohtia Seitsemään veljekseen on paljon. Kirjailija on kuitenkin sijoittanut tarinan nykyaikaan, tarkemmin määrittelemättömään paikkaan Suomessa, ja vaihtanut veljekset sisariksi.

Kuten alkuperäisteoksessakin, seitsemän päähenkilöä jää orvoksi ja vetäytyy metsään, syrjään yhteiskunnasta. Siellä he metsästävät, ryyppäävät ja kiroilevat sekä tappelevat niin yhteiskuntaa kuin toisiaankin vastaan. Vanhin siskoista, Johanna, on jatkuvasti tukkanuottasilla nuorimman ja fiksuimman Elgan sekä kahden kaksosparin ja uskonnollisen Simonen kanssa. On väkivaltaa, likaa, kehon hajuja, kirosanoja – ja valtavan hauskaa. Tapahtumia kuvailee fiktiivinen kotiseutututkija, joka on kirjan kertojaääni.

Karhunkaatajan tyttäret on Anneli Jordahlin viides romaani ja sitä on kuvailtu karkeaksi, rohkeaksi, hillittömäksi sekä hyvin omaperäiseksi. Se on ollut Sveriges Radios romanpris -ehdokkaana vuonna 2022 ja August-ehdokkaana vuonna 2023.

Anneli Jordahl on kirjailija, kirjallisuuskriitikko ja toimittaja. Hän asuu Ruotsissa ja on jo pitkään ollut erittäin kiinnostunut Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista. Jo vuonna 1999 hän julkaisi omaleimaisia vinkkejä sisältävän matkaoppaan Helsingistä. Jordahlin esikoisromaani Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) ilmestyi 2009, ja hän on kirjoittanut myös asiaproosaa ja esseitä, joiden aiheena on usein luokka.

Tapahtuma on ruotsinkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live. Tallenne on saatavilla kahden viikon ajan.

Kuva: Kajsa Göransson

Muita vastaavia tapahtumia