Siirry sisältöön

Luento kirjastossa: Kaikki luodon linnut 

Eräopas Sanna-Mari Kunttu ja saaristoekologi Panu Kunttu vierailevat Porvoon pääkirjastossa tiistaina 23.8. klo 17.30. He vievät kuulijat mukaansa huimalle melontamatkalle saaristoon Pentti Linkolan jalanjäljissä.  

Vuonna 1974 luonnonsuojelija ja innokas lintumies Pentti Linkola souti Salosta Poriin Ahvenanmaan kautta vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Kyseessä ei ollut huviretki: Linkola laski ja rengasti lintuja. 

Vuonna 2020 Sanna-Mari ja Panu Kunttu toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa ja lähtivät samalle matkalle kajakeilla meloen. Seitsemän viikon ja yli tuhannen kilometrin matkalla myös Kuntut laskivat lintuja ja havainnoivat saariston luonnon muutoksia.  

Tutkimusmatka muuttui seikkailuksi, kun kovat tuulet vangitsivat Kuntut autiolle luodolle. Vaahtopäiset mainingit peittivät näkyvyyden ja puhdas juomavesi uhkasi loppua. Myrskyn jälkeen saaristosta löytyi henkeäsalpaavaa kauneutta ja rauhaa. 

Kaikki luodon linnut on kertomus matkasta halki saariston, mutta myös kirja muuttuvasta luonnosta. Kuntut kokivat upeita hetkiä vielä säilyneillä erämaisilla alueilla, mutta näkivät myös hävitettyä luonnonmaisemaa ja todistivat luonnon monimuotoisuuden katoamista. 

Illan aikana Kuntut kertovat havaitsemistaan muutoksista linnustossa ja saaristoympäristössä, luonnon ilmiöistä ja retkeilystä. Luennolla nähdään upeita valokuvia melontamatkalta. Kuntut peilaavat omia kokemuksiaan Linkolan retkeen. 

Tapahtuma liittyy saman viikon torstaina 25.8. vietettävään Itämeripäivään. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. 

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Tapahtumaa voi seurata myös Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live. Tallenne on saatavilla kahden viikon ajan. 

Kaikki luodon linnut

Muita vastaavia tapahtumia