Siirry sisältöön

Minä kirjoitan, minä kirjoitan – monologi Helvi Hämäläisen elämästä

Näyttelijä Hillevi Kilpeläinen tulkitsee Helvi Hämäläisen tuotantoa, runoja ja elämää monikerroksisessa monologinäytelmässä. Kaksi eri vuosikymmenen mentaliteettia edustavaa naista kohtaavat näyttämöllä. Hillevin elämän tapahtumat kietoutuvat Helvin elämän tapahtumiin tuoden näyttämölle kiihkeitä tunnelmia 1930-luvulta tähän päivään.

Taiteilijuus ja äitiys ovat olleet molemmille ensiarvoisen tärkeitä. Helvin elämä oli yksinhuoltajana ulkoisesti niukkaa, sisäisesti rikasta, kun taas Hillevin elämää vaikeutti synnynnäinen sydänvika ja toistuvat keskenmenot. Nämä kokemukset on kirjoitettu esityksen tekstiin, jossa kaksi kielirekisteriä leikkaa toisensa. Helvin puhetapa on kirjallista ja kultivoitunutta, yhteydenpito taiteilijoiden välillä käytiin kirjepostina. Hillevin puheessa kuuluu nykyaika ja näyttämölle tuodaan padi zoom-yhteyksineen.

Kaksituntisen esityksen aikana tapaamme Helvin aikalaisia – Saima Harmajan, Katri Valan, Olavi Paavolaisen. Saamme vastauksia kysymyksiin: Miten päätyi Helvin työnhakumatka Söderströmille? Miksi romaanin Lumous puhtaaksikirjoitus oli epäselvä? Kuinka yh-äiti ehti kirjoittaa ja olla äiti? Miten säädyllinen murhenäytelmä syntyi? Entä jos Helvi ja Olavi olisivat ratkoneet ongelmansa? Miten Helvi selvisi talvisodassa Helsingin pommituksista?

Käsikirjoitus Hillevi Kilpeläinen ja Kristiina Kinnunen.
Näyttelijätyön ohjaus Mikko Lammi.
Äänisuunnittelu ja visualisointi Matti Hietala.
Esityksen aloittava Ylitse-runo ja myrsky Juuso Voltti.
Pimeää runon sävellys Milla Pohjola.
Lavalla: Hillevi Kilpeläinen

Esitystä tukevat Kymenlaakson Kulttuurirahasto, Kansan Sivistysrahasto, Taike ja Helsingin Kaupunki.

Liput 17/20€ (käteinen, mobilepay), lippuvaraukset 050 350 5458

Kuva Matti Hietala

Muita vastaavia tapahtumia