Siirry sisältöön

Petteri Cederberg: Equibilirium

Tasapaino syntyy, kun vastakkaiset voimat tai vaikuttajat ovat samanarvoisia. Huolimatta sisäisestä ja ulkoisesta kaaoksesta kokonaisuus päätyy aina lopulta tasapainoon. Tämä lohdullinen ajatus on ollut näyttelyn lähtökohtana.

Viime aikojen kaoottinen ja epävarma maailmantilanne on tuonut ristiriitaisella tavalla myös yhtenäisyyttä ja tasapainoa, ainakin Euroopan ja länsimaiden kesken. Ympäröivä maailma on murroksessa. Pandemia, sota ja viimeisimpänä mahdolliset UFO-havainnot. Välillä tuntuu kuin eläisimme jossakin kioskikirjallisuuden alelaarin kömpelössä pokkarissa. Ihmiskunta on kehittänyt tekoälyn uuteen vaiheeseen ja tästä seuraava teknologinen singulariteetti lähenee. Onko ihminen tehnyt itsensä tarpeettomaksi? Katoaako ihmiskunta?

Kyllä
ei
ehkä.

Muutoksen vauhti on huikea ja ehdoton. Tulevaisuuden pelko ja toivo tasapainottelevat ikuisesti.

Teoksessani pyrin saamaan yhteyden alitajuntaani ja tiedostamattomaan mieleen. Kuvaan tämän kokemuksen yhteyttä väriin, muotoihin ja ääneen. Tästä seuraa odottamattomia aistillisia kokemuksia, joiden koen hämärtävän perinteisen taiteen rajoja. Teos menee kohti tuntematonta ja abstraktia. Se kutsuu katsojan kohtaamaan oman alitajuntansa ja tiedostamattoman maailmansa. Oikeita tai vääriä tulkintoja ei ole, jokainen vilpitön reaktio teokseen on aito.

Näyttelyssä esillä on käsin piirretty stop-motion animaatio ”Equibilirium” sekä animaation still-kuvasta toteutettuja serigrafiavedoksia.

Petteri Cederberg (s.1976 Espoo) on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksensa pohtivat ihmisen mielen tiedostamatonta puolta ja aivojen alitajuntaista logiikkaa. Cederberg työskentelee pääasiassa animaation ja piirustuksen parissa. Hän lähestyy animaatioitaan elävinä maalauksina tai piirustuksina perinteisen elokuvan ja sen kerronnallisen ilmaisun sijaan. Animaatiot kuvaavat maalauksen prosessia onnistumisineen ja epäonnistumisineen.

Muita vastaavia tapahtumia