Siirry sisältöön
Sateenkaaren värinen maalaus

Porvoo Pride: Kijailijapaneeli kirjastossa

Miten kirjoittaa vähemmistön tarinoita? Kuka näitä tarinoita kertoo ja ketkä näitä tarinoita lukevat?

Porvoon pääkirjastossa kokoontuu tiistaina 16.8. klo 17.30 kirjailijapaneeli, johon osallistuvat kirjailijat Heidi Airaksinen, Janne Saarakkala ja Tiina Tuppurainen. Paneelin vetää kirjailija Raisa Omaheimo. Tapahtuma on osa Porvoon Seta ry:n järjestämän Porvoo Pride -viikon ohjelmaa.

Panelistit keskustelevat queerkirjallisuuden tekemisestä: miten kirjat on otettu vastaan sateenkaariyhteisössä, entä muualla? Keille sateenkaarikirjoja kirjoitetaan? Mihin identiteettipolitiikkaa tarvitaan kirjallisuudessa?

Heidi Airaksinen on vuorottain Helsingissä ja Berliinissä asuva steinerkoulun opettaja. Hänen esikoisteoksensa Vierge moderne (Arktinen banaani, 2021) on jännityskirja, joka vie sadan vuoden takaisiin queer-piireihin Helsinkiin. Teoksessa kohtaavat tiukka sukupuolikuri, samppanjankuohuinen dekadenssi ja monikasvoinen ihmisyys. Airaksisen seuraava historiallinen queer-jännitysromaani ilmestyy Siltala Kustannukselta alkuvuodesta 2023.

Janne Saarakkala on kirjailija, teatteriohjaaja ja esiintyjä. Hänen esikoisromaaninsa Sen pituinen se (Like, 2020) on sukupolviromaani seksuaalisesta vapaudesta ja miesten välisestä rakkaudesta. Saarakkala on kirjoittanut myös esseekokoelman Jokin meissä valvoo (Like, 2021). Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäsenenä hän on harrastanut mm. kulttuurijournalismia ja erikoistunut paikkasidonnaisiin ja osallistaviin esityksiin.

Tiina Tuppurainen on lgtbq+-aiheisiin erikoistunut kirjailija ja tuottaja. Hän kirjoittaa yhteiskunnallista Tiina The Feminist -blogia ja on julkaissut kolme queer-aiheista romaania, Kuvittelen sinut vierelleni (Otava, 2020), Hänen valtansa alla (Otava, 2021) ja Sinä olet perheeni (Otava, 2022). Tänä vuonna ilmestyneessä tietokirjassa Rakkaudesta lajiin (Like) neljätoista urheilevaa sateenkaarinuorta kertoo tarinansa.

Raisa Omaheimo on helsinkiläinen taiteilija, joka on käsitellyt yksityisen ja yleisen rajapintoja näytelmäkäsikirjoituksissaan Läski, Häiriö ja Kapitalismi. Esikoisromaani Sydän (S&S) ilmestyi 2019. Omaheimon ensimmäinen tietokirja Ratkaisuja läskeille (S&S) ilmestyy syyskuussa 2022.

Kirjailijapaneeli on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook-livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live, missä se on katsottavissa kahden viikon ajan.

Muita vastaavia tapahtumia