Siirry sisältöön

Porvoon puuvenepäivä 2022

Tervetuloa Hamarin purjehtijoiden ja Wilenius Båtvarv ry:n järjestämään puuvenetapahtumaan lauantaina 10.9.2022. Tapahtuma on yhteinen ponnistus suomalaisen veneilykulttuurin, puuveneiden ja merihistorian hyväksi. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma keräsi Porvoon länsirannalle kymmeniä veneitä ja lähes 700 kävijää.

Sata vuotta sitten jokivarsi oli täynnä veneveistämöitä. Hamarissa on valmistunut aluksia jollasta kuunariin vuosisatojen ajan. Emäsalossa ja Voolahdessa rakennettiin laivoja maailman merille, Kråkössä toimi parhaimmillaan kymmeniä veneveistämöitä.  Pellinkiläinen kalavene on yksi tunnetuimmista fiskareista. Wileniuksen telakan klassikkovenetuotanto taas on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Edellisen vuosisadan nimekkäimmät suomalaiset venesuunnittelijat Gösta Kyntzell, Gustav Estlander ja Jarl Lindblom ovat asuneet ja työskennelleet Porvoossa.

Puuveneet ovat yhtälailla osa kaupungin ja merenkulun historiaa ja nykyaikaa. Ne antavat ainutlaatuisia tilaisuuksia kokea vuosikymmenten ja -satojen takaisia  tunnelmia ja ylläpitää eläviä traditioita. Puuvene on edelleen ekologinen, esteettinen ja uniikki käyttöesine.

Tapahtuma seuraa aiemmin Wileniuksen telakka järjestetyn “avoimet ruffit” -tapahtuman perinnettä, ja telakalla pääseekin tutustumaan veneisiin ja juttelemaan järjestöjen edustajien ja veneilijöiden kanssa. Veneiden lisäksi tapahtumassa voi nauttia elävästä musiikista. Tilaisuudessa on herkkukioskeja, lyhytelokuvia ja pieniä näyttelyitä sekä ohjelmaa lapsille.

Klo 16.00 alkaen osa puuveneistä lipuu jokea pitkin kohti Hamaria.

Päivän ohjelma

  • Wileniuksen telakalla klo 11.00-15.30
  • Yhteispurjehdus Porvoon joella kohti Hamari klo 16.00 lähtien

Tapahtumassa on mukana myös muita veneilyalan toimijoita. Jos oma yhdistyksesi tai muu organisaatiosi haluaisi tapahtumaan omaan esittelypisteen tms., olethan yhteydessä info@hamarinpurjehtijat.fi.

Ilmoita oma veneesi mukaan tapahtumaan osoitteessa www.hamarinpurjehtijat.fi.

Kuvat: Kari Mäenpää

Muita vastaavia tapahtumia