Siirry sisältöön

Porvoon Triennaali: Ida Koitila, Roger Metto, Emma Tryti, Anna Nyberg, Mattias Hellberg

  • 20.06.2024
  • 10:00 - 16:00

Porvoon Triennaali Galleria Vanha Kappalaisentalossa 20.6.-1.9.2024:

Ida Koitila
Ida Koitila (s. 1983) on Hangossa ja Berliinissä työskentelevä kuvataiteilija. Hän valitsee taideteoksiensa materiaalin teoksen sisällön mukaan. Koitilan taiteellinen työskentely on pitkäjänteistä ja johdonmukaista. Hän yhdistää kolmiulotteisen muodon ja tilan usein luonnonmateriaaleihin. Tämä näkyy myös Koitilan Porvoon Triennaaliin toteuttamissaan töissään, jotka hän on suunnitellut erityisesti Galleria Vanha Kappalaisentaloa varten.

Roger Metto

Roger Metto (s. 1964) on ruotsalainen kuvataiteilija, joka työskentelee Tukholmassa. Metton maalausten aiheena on katoava kaupunki. Ruotsin pohjoisimman kunnan Kiirunan uusi kaupunkikeskusta on siirretty kaivoksen tieltä uuteen paikkaan. Kiiruna saa uuden tilan vanhan Kiirunan kustannuksella. Asukkaat seisovat voimattomina sivussa, eivätkä voi tehdä mitään, koska kaivos on syy kaupungin olemassaoloon. Mitä jää jäljelle, mikä hylätään ja miten uudet tilat vuoristossa, maan alla ja asuinalueilla koordinoidaan?

Emma Tryti

Emma Tryti (s. 1982) on kuvataiteilija, joka työskentelee Tukholman Sollentunassa. Hänen teoksissaan yhdistyvät maalaus, veistos ja installaatio, ja usein aiheina ovat kasviston ja eläimistön yhdistelmät. Akvarelliväri on aina ollut osa hänen töitään, luoden kiehtovan maailman ja henkilökohtaisen tilan, joka tarjoaa meille erilaisen käsityksen.

Anna Nyberg
, piha-alue 20.6.-1.7.2024
Anna Nyberg (s. 1966) ottaa koko tilan värikkäänä kolmiulotteisena maalauksena, johon voi vaeltaa. Se on väriräjähdys kehyksen ulkopuolella. You are vrong too! on paikka- ja aikasidonnainen installaatio gallerian sisäpihalla. Otsikko viittaa turhautumiseen, kun oma subjektiivinen kuvasi todellisuudesta ei ole samaa mieltä muiden kuvien kanssa. Niin suurissa kuin pienissäkin asioissa, lähisuhteissa, mutta myös yhteiskunnassa ylipäätään, kun poliittiset päätökset eivät vastaa ollenkaan mielipidettäsi. Teos ikään kuin itse haluaa laajentaa näkemystä siitä, mitä todellisuus voi olla. Tekstiilin läpinäkyvyys, josta taideteos on tehty, muuttaa sitä ympäröivät rakennukset luonnolliseksi osaksi kuvaa. Myös luonnonvoimat vaikuttavat työhön, tuuli luo liikettä ja sade laajentaa elastista kangasta. Luonnonvoimien vuoksi teos oli aikasidonnainen ja nähtävillä aikavälillä 20.6.-1.7.2024.

Mattias Hellberg, piharakennus
Mattias Hellberg (s. 1991) tutkii, mitä tapahtuu, kun henkilökohtainen tilamme ja tarve ilmaista itseämme esiintyvät julkisissa tiloissa (kuten “liian kiihkeä” tanssiminen julkisella paikalla, kun ei ole perjantai-ilta!). Mattias työskentelee ensisijaisesti performanssin, videon ja installaation parissa. Mattias ottaa yhden gallerian piharakennuksista haltuunsa ja asettaa nähtäville uusia videoteoksia.

Näyttelyt Galleria Vanha Kappalaisentalolla ovat saaneet Museovirastolta valtionavustusta.
Avoinna ti-su klo 10-16.
Vapaa pääsy.

Porvoon Triennaali

Porvoon Triennaali on kolmen vuoden välein järjestettävä kuvataiteen kaupunkifestivaali. Se perustuu kumppanuuteen ja yhteisöllisyyteen. Tapahtuman keskiössä ovat eripuolille kaupunkia sijoittuvat taidenäyttelyt, jotka kokoavat yhteen joukon tunnettuja kuvataiteilijoita eri puolilta maailmaa. Triennaalissa nykytaide kommentoi kaupungin ajallisia ja toiminnallisia kerrostumia. Se kohtaa ja haastaa ihmiset arjessa ja yllättävissäkin tilanteissa.

Tällä kertaa taide valloittaa kaupunkitilan teemalla Space is a Common Thing. Teemaa käsitellään laajasti eri näkökulmista: luonto, ympäristö, ihminen, yhteiskunta, yhteisöllisyys ja yksilöllisyys ja erilaiset rakenteet. Nykytaide sisältää monipuolisia ja kriittisiä kannanottoja luonnon tilasta ja äärirajoille ulottuvasta etsinnästä.

Tapahtumien taiteellisena johtajana toimii kuvataiteilija Petri Hytönen. Kuraattori on ruotsalainen kuvataiteilija John Rasimus Falunista.

Muita vastaavia tapahtumia