Siirry sisältöön

SUUDELMA – Laulujen laulun äärellä sanoin ja kuvin

SUUDELMA-näyttely koostuu 15 kuvasta (A4) ja 15 tekstistä ja on esillä Porvoon tuomiokirkossa 13.–27.9.

Kuvat on tehnyt pietarsaarelaissyntyinen pappi ja kuvataiteilija Kent Wisti, joka on etenkin tunnettu satiirikuvituksistaan Dagens Nyheterissä.

Näyttelyyn kuuluvat tekstit on kirjoittanut runoilija ja kirjailija Maria Küchen. Näyttely perustuu Laulujen lauluun ja tekijöiden oman kuvauksen mukaan Laulujen laulu on muodoltaan eroottinen, mutta siinä on kyse valta- ja normikritiikistä.

Näyttely on jo ollut esillä noin 70 kirkkosalissa Ruotsissa, muun muassa Uppsalan tuomiokirkossa. Näyttely oli esillä suomenruotsalaisilla kirkkopäivillä marraskuussa 2021 ja se on myös ollut esillä Pyhän Yrjön kirkossa (St. Görans kyrka) Maarianhaminassa helmikuussa 2022.

Laulujen laulu on Raamatun kapinallinen

Laulujen laulu jättää patriarkaaliset jumalankuvat ja viittaa ihmistenvälisiin suhteisiin, kuten Jumala on ne ajatellut, rauhassa ja ilman hierarkkisia valtajärjestyksiä.

Taidekokonaisuutta kuvaavan Suudelma-kirjan esipuheessa kustantajat kirjoittavat näin:

Haluamme vääntää perspektiiviä. Haluamme antaa Raamatun kertomuksen olla lähtökohta keskustelulle kaipauksesta, intohimosta ja seksuaalisuudesta. Laulujen laulu aloittaa kaivatun dialogin läheisyydestä, erotiikasta ja tasa-arvoisista kohtaamisista. Runous ja kuva saavat olla lähtökohta elintärkeälle keskustelulle, jota voidaan käydä sanoilla, tunteilla ja politiikalla. Kohtaaminen, jota tarvitaan yhteiskunnan välillä, ihmisten välillä ja kirkossa.

Frida Ohlsson Sandahl & Erik Gyll

Avajaiset tiistaina 13.9. klo 17.30

Näyttelyn avajaiset pidetään tiistaina 13.9. klo 17.30 Porvoon tuomiokirkossa. Kent Wisti osallistuu.

Järjestäjä

Näyttelyn järjestäjät ovat Borgå svenska domkyrkoförsamling, Porvoon suomalainen seurakunta ja Porvoonseudun perheasiain neuvottelukeskus.

Muita vastaavia tapahtumia