Veteraanipalvelut
Porvoon kaupunki lähettää rintamaveteraaneille päätökset palveluista ja etuuksista automaattisesti vuoden alussa.
Tietoa veteraanien palveluista ja etuuksista antavat:
Avustus silmälasi- ja silmälääkärikustannuksiin
Porvoossa asuva veteraani saa avustusta silmälaseista ja/tai silmälääkärikustannuksista 200 euroa/vuosi. Kun käyttää yksityisiä silmälääkäripalveluja tulee ensin itse maksaa kustannukset, hakea Kela-korvaukset ja sen jälkeen toimittaa maksuista kopiot Ruoriin.
Hammashoito
Porvoossa asuva veteraani saa avustusta yksityisen hammashoidon kustannuksista 300 euroa/vuosi. Kun käyttää yksityisiä hammaslääkäreitä tulee ensin itse maksaa kustannukset, hakea Kela-korvaukset ja sen jälkeen toimittaa maksuista kopiot Ruoriin.
Porvoon kaupungin hammashoitoloiden palvelut ovat maksuttomia veteraaneille.
Kotipalvelu
Kotipalvelu tai kotihoito voi tarpeen mukaan olla avustamista henkilökohtaisissa toimissa ja/tai kodinhoidollisissa tehtävissä esim. suihkuapua, siivousta tai apua pihatöissä.
Palvelu voidaan myöntää kunnallisena palveluna ja/tai palvelusetelin avulla. Kotiin vietävät palvelut ovat maksuttomia rintamaveteraaneille.
Kuntoutus
Kuntoutusta saa porvoolainen veteraani, jolla on rintamasotilas-, rintamapalvelu- tai rintamatunnus.
Kuntoutus voi olla joko laitoskuntoutusta tai avokuntoutusta. Nämä ovat maksuttomia rintamaveteraaneille.
Laitoskuntoutus
Laitoskuntoutus toteutetaan Valtiokonttorin hyväksymissä kuntoutuslaitoksissa. Rintamaveteraanin puoliso voi osallistua laitoskuntoutukseen samanaikaisesti veteraanin kanssa samassa kuntoutuslaitoksessa. Kela korvaa matkat halvinta matkustustapaa käyttäen. Laitoskuntoutusta voi hakea rintamaveteraanin puolesta myös omainen tai sosiaali- ja terveysviranomainen ottamalla yhteyttä
Ruoriin.
LINKKI Valtiokonttori – Kuntoutusta antavat yksiköt
Avokuntoutus
Avokuntoutukset toteutetaan palveluseteleillä, jotka toimitetaan päätöksen mukana postitse veteraanille. Avokuntoutus voi olla hierontaa ja fysioterapiaa. Avokuntoutuskertoja myönnetään noin 20 kpl/vuosi.
Kuntoutuksen lisäksi voidaan myöntää jalkahoitoa. Yrittäjästä riippuen kaikkia näitä voidaan toteuttaa myös kotona. Tieto porvoolaisista fysioterapia- ja jalkahoitoyrittäjistä lähetetään veteraanille päätöksen kanssa.
Yrittäjien tiedot ovat katsottavissa myös palse.fi.
Pysäköintitunnus
Porvoolaiset veteraanit voivat hakea maksuttoman veteraanipysäköintitunnuksen palvelupiste Kompassista.
Palauta tunnus palvelupiste Kompassiin, kun oikeus sen käyttämiseen on päättynyt, esimerkiksi kun ajokortin voimassaolo lakkaa.
Taksikortti
Taksimatkat ovat ilmaisia sotaveteraaneille ja tarvittaessa saattaja saa olla mukana maksutta.
Taksikortti on tarkoitettu vapaa-ajanmatkoihin ja asiointimatkoihin Porvoon ja naapurikuntien alueella. Terveydenhuollon matkoihin tulee käyttää Kela-taksia.
Terveyskeskuspalvelut
Avohoidon terveyskeskus- ja päivystyskäynnit sekä fysioterapiakäynnit ovat veteraaneille ilmaisia. Lääkärintodistus on maksuton silloin, kun kyseessä on kuntoutukseen hakeminen.
Vapaakortti uimahalliin
Porvoon uimahallissa käynnit ovat veteraaneille sekä heidän puolisoilleen ilmaisia. Uimahallikortti noudetaan uimahallilta, Linnankoskenkatu 2-6.
Korttia noudettaessa on esitettävä henkilöllisyystodistus.
Veteraanijärjestöt Porvoossa
Porvoon rintamaveteraanit ry.
Yhteyshenkilö Matti Leivo, puh. 0400 717 628
Porvoon Seudun Sotaveteraanit ry.
Yhteyshenkilöt Tuomo Kankkunen, puh. 040 503 4095
Borgånejdens Krigsveteraner r.f
Yhteyshenkilö Marie Allen, puh. 040 526 9204
Krigsinvalidernas brödraförbund Borgå avd. r.f.
Sotainvalidien Veljesliiton Porvoon Osasto ry.
Harriet Gustafsson, puh. 019 581 094 maanantaisin klo 9-13