Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen puhelinneuvonta
- +358195204527
-
- Maanantai 08:00 – 11:00
- Tiistai 08:00 – 11:00
- Keskiviikko 08:00 – 11:00
- Torstai 08:00 – 11:00
- Perjantai 08:00 – 11:00
Porvoon kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat apua mielenterveyteen ja päihteisiin liittyviin ongelmiin. Kaupungin lisäksi myös sairaala ja yhdistykset tarjoavat mielenterveys- ja päihdepalveluita. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden puhelinneuvonta auttaa sinua löytämään oikean palvelun.
Porvoon kaupungin mielenterveyttä tukevia palveluita tarjoavat
- päihdepalvelut
- sosiaalityö
- Perheneuvola
- Perheasian neuvottelukeskus.
Mielenterveys- ja päihdepalvelun toimintaa ovat esimerkiksi:
- Matala kynnys -toiminta, joka tarjoaa mielenterveys- sekä päihdepalveluja maksutta ja ilman lähetettä sekä aikuisille että nuorille
- Päihdeklinikka, joka palvelee aikuisia, jotka ovat huolissaan omasta tai läheistensä päihteiden käytöstä tai muista riippuvuuksista, myös peliriippuvuudesta.
Terveysasemalla (Askolinintie 1) hoidamme lieviä ja keskivaikeita mielenterveyden häiriöitä ja arvioidaan jatkohoidon tarvetta. Jos terveysasema on suljettu, voi kiireellisissä mielenterveysongelmissa hakeutua Porvoon sairaalan päivystykseen (Sairaalantie 2).
Avoimet ryhmät
Ahdistuksen ohjattu omahoito -ryhmä
Ryhmä pohjautuu Mielenterveystalo.fi -sivuston samannimiseen omahoitoon sekä omahoitoon sodan uhkaan liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämisestä. Teams-ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 15–16 (ryhmän kesto noin 45 min). Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
Voit pitää kameran päällä tai pois päältä. Mikrofonin sijaan voit käyttää kommunikointiin viestikenttää.
Kahden ryhmäkerran aikana käydään läpi neljä harjoitusta, joista saat hyötyä ahdistuksen lievittämiseen. Säännöllinen harjoittelu mahdollistaa ajatus- ja toimintamallien muutoksen, joten harjoittelu on tärkeässä osassa oireiden lievittymisessä. Harjoittelun myötä armollisuus itseä ja omaa kokemusta kohtaan kasvaa.
17.5. ryhmäkerta 1: Murehtimisen rajaaminen ja kehon rauhoittaminen
24.5. ryhmäkerta 2: Epävarmuuden sietäminen ja tunteiden hyväksyminen
31.5. ryhmäkerta 1: Murehtimisen rajaaminen ja kehon rauhoittaminen
7.6. ryhmäkerta 2: Epävarmuuden sietäminen ja tunteiden hyväksyminen
Työkaluja mielen hyvinvointiin -ryhmä
Huom! Viimeinen kokoontuminen 12.5 ennen kesätaukoa.
Ryhmän tarkoituksena on tarjota sinulle työkaluja itsetuntemuksen lisäämiseen – kaipaatpa sitten muutosta elämääsi tai helpotusta oireisiin.
Kokemusasiantuntijan ja sairaanhoitajan ohjaama Teams-ryhmä kokoontuu torstaisin klo 14–15 (ryhmän kesto noin 45 min). Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
Ryhmä pohjautuu mielenterveystalo.fi -sivuston samannimiseen omahoitoon. Ryhmäkertoja on neljä ja ne koostuvat aina kahdesta omahoito osiosta. Ryhmäkerroilla saat tietoa valituista aiheista sekä 1–2 tehtävää. Non-stop periaatteella järjestettävän ryhmän ryhmäkertojen aiheet ovat:
- Arjen perusteet ja voimavarat
- Tunteet & keho ja rentoutuminen
- Vatvonnasta vapaaksi ja ajatukset haltuun
- Tärkeät asiat ensin ja muutoksen edut & haitat
Stressinpurku-ryhmä
Huom! Viimeinen kokoontuminen 19.5 ennen kesätaukoa.
Ryhmän tarkoitus on auttaa jännitteiden purkamisessa kehosta ja mielestä. Teemme yhdessä harjoituksia kehoyhteyden lisäämiseksi, ja mietimme konkreettisia keinoja stressin purkamiseen.
Kokemusasiantuntijan (yhdessä sairaanhoitajan kanssa) ohjaama Teams-ryhmä kokoontuu torstaisin klo 12–13 (ryhmän kesto noin 45 min). Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
Stressinpurku-ryhmä on jatkuva avoin ryhmä, johon voit osallistua silloin kun sinulle sopii ja ryhmäkertojen aikana voit osallistua sen verran, kuin tuntuu hyvältä. Voit pitää kameran päällä tai pois päältä. Ryhmä on luottamuksellinen, kerrotaan omasta kokemuksesta ja kunnioitetaan toisten omaa kokemusta. Mikrofonin sijaan voit käyttää kommunikointiin viestikenttää.
Terapianavigaattori
Näin toimii terapianavigaattori
Terapianavigaattorin avulla mielenterveysoireita kokeville tai apua jaksamiseensa kanssa tarvitseville henkilöille löydetään nopeammin oikea hoitomuoto. Navigaattorin täyttäminen vie noin 30 min, joten varaa itsellesi rauhallinen hetki sen täyttämiseen. Kysymykset kartoittavat oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita. Muista ottaa talteen navigaattorin antaman kahdeksannumeroisen koodin.
Vastaa Terapianavigaattorin kysymyksiin itsenäisesti. Ota sen jälkeen yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvontanumeroon. Löydät puhelinnumeron tämän sivun yläosasta. Navigaattorin antama koodi on tätä yhteydenottoa varten tärkeä, koska vastauksista tulee yhteenveto, jonka käyt läpi ammattilaisen kanssa.
Terapianavigaattori on osa sote-uudistukseen liittyvillä valtionavustuksilla rahoitettava yhteiskehittämishanketta, johon osallistuu HYKS erityisvastuualue (HUS, Uudenmaan tulevat hyvinvointialueet, Eksote, Kymsote ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä).