Siirry sisältöön

Rokotusajat varataan ensisijaisesti sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Rokotusaikoja on sekä arkisin kello 16–20 että lauantaisin klo 9–15. Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai muun sähköisen varmenteen. Influenssarokotukset ovat vain porvoolaisille.

Influenssarokotusajan voi varata myös puhelimitse jättämällä soittopyynnön numeroon 040 145 5000. Takaisinsoitto tulee muutaman arkipäivän kuluessa.

Aikuisten rokotukset järjestetään Näsin terveyskeskuksessa osoitteessa Askolinintie 1 A.

Rokote on maksuton:

 • raskaana oleville 
 • 6 kk – alle 7-vuotiaille lapsille 
 • 65 vuotta täyttäneille 
 • sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville 
 • varusmiespalvelukseen tai vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuville 
 • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille 

Maksullinen kausi-influenssarokotus

Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä (noin 15 euroa) ja käydä pistättämässä sen terveyskeskuksessa. Reseptin voi tilata soittamalla rokotenumeroon 040 145 5000. Rokotusaika varataan joko samassa puhelussa tai sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä. Resepti rokotteeseen tulee sähköisenä ja rokote on noudettavissa apteekista kahdeksan arkipäivän kuluttua.

Rokote on tehokas suoja influenssaa vastaan

Kausi-influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, johon antibiootit eivät tehoa. Terveillä työikäisillä ihmisillä kausi-influenssa paranee yleensä kotihoidolla. Joillakin ihmisillä on kuitenkin suurempi riski saada vaikea tauti.

Vaikea kausi-influenssa on raju, se vie nopeasti huonoon kuntoon ja saattaa johtaa sairaalahoitoon. Influenssaan voi liittyä influenssaviruksen aiheuttama keuhkokuume tai bakteerin aiheuttamia jälkitauteja, muun muassa keuhkoputkentulehdus ja poskionteloiden tulehdus.

Influenssarokote kannattaa ottaa, koska rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos influenssan kuitenkin saa, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Kausi-influenssarokote on tutkimuksissa todettu turvalliseksi. Ylimääräisiä haittavaikutuksia ei ole odotettavissa. Rokotteessa ei ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa.

Influenssarokote vähentää:

 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
 • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
 • jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta
 • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita
 • Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Suojaudu myös pneumokokkitauteja vastaan

Influenssarokotteen kanssa samaan aikaan on mahdollista ottaa myös pneumokokkirokote, joka suojaa influenssan jälkitautina ilmentyvältä keuhkokuumeelta. Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja yli 50-vuotiailla. Rokote on maksullinen kaikille aikuisille. Lapsilla rokote sisältyy kansalliseen rokotusohjelmaan. Pneumokokkirokotteen suoja on elinikäinen.

Pneumokokkirokotereseptin voi tilata terveyskeskuksen rokotenumerosta 040 145 5000 jättämällä puhepostiin nimensä ja syntymäaikansa. Resepti rokotteeseen tulee sähköisenä, rokote on noudettavissa apteekista kahdeksan arkipäivän kuluttua.