Siirry sisältöön

Henkilökohtainen apu

Henkilökohtaista apua myönnetään sinulle, jolla on pitkäaikainen sairaus tai vamma, jonka vuoksi tarvitset jokapäiväistä, välttämätöntä apua arjessa.

Henkilökohtaista apua myönnetään välttämättömään avustamiseen kotona, kodin ulkopuolella päivittäisissä toimissa sekä työssä ja opiskelussa.

Harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen apua myönnetään vähintään 30 tuntia kuukaudessa, mikäli pienempi tuntimäärä ei riitä.

Otamme huomioon omat toivomuksesi, yksilöllisen avuntarpeesi ja elämäntilanteesi. Apua myönnettäessä otamme huomioon myös muut saamasi vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ja tukitoimet.

Kun haet henkilökohtaista apua, voi olla vaikea määritellä, mikä tuntimäärä vastaa välttämätöntä avun tarvetta. Tarve saattaa myös muuttua, jos toimintakyvyssäsi tapahtuu muutoksia. Siksi voimme järjestää niin sanottuja arviointijaksoja, jotka helpottavat sinua määrittelemään tarpeesi ja tilanteesi.

Henkilökohtaista apua järjestetään Porvoossa:

  • työnantajamallilla
  • ostopalveluna
  • palvelusetelillä.

Ohjaus- ja neuvontapiste Omenamäen palvelukeskuksessa

Porvoon kaupungin vammaispalvelun henkilökohtaisen avun työnantajamallin palkkahallinnon, ohjauksen ja neuvonnan järjestämisen on hoitanut Sipoon kunta. Tämä palvelu tulee jatkumaan ennallaan, mutta palvelun tueksi ja lisäksi Porvoon kaupungin vammaispalvelujen henkilökunta antaa 11.4.2022 alkaen henkilökohtaisen avun työnantajamallin ohjausta ja neuvontaa paikan päällä Omenamäen palvelukeskuksessa. Palvelu toteutetaan alkuun kokeilumuotoisena ja tiedotamme mahdollisista tulevista muutoksista tällä sivustolla.

  • Neuvonta on avoinna maanantaisin klo 13–15 ja keskiviikkoisin klo 9–11.

Työnantajamallissa sinä toimit asiakkaana itse avustajasi työnantajana. Palkkahallintoon kuuluvat tehtävät ja työnantajien neuvonnan hoitaa vaikeavammaisen henkilön puolesta 1.9.2021 alkaen Sipoon kunta ja palkanlaskijat:

  • Veronica Koistinen, puh. 050 449 4791, sähköposti veronica.koistinen@sipoo.fi ja
  • Mikaela Jääskeläinen, puh. 050 562 4457, sähköposti mikaela.jaaskelainen@sipoo.fi

Ostopalvelussa henkilökohtainen apu hankitaan yksityiseltä palveluntuottajalta. Kun kaupungin vammaispalvelut ovat myöntäneet sinulle henkilökohtaista apua ostopalveluna, on kaupunki yhteydessä palveluntuottajaan. Palveluntuottajan yhteyshenkilö on yhteydessä sinuun ja järjestää sinulle sopivan avustajan.

Palvelusetelimallissa voit itse valita palveluntuottajan hyväksyttyjen palveluntuottajien rekisteristä.