Siirry sisältöön

Henkilökohtainen apu

Henkilökohtaista apua myönnetään sinulle, jolla on pitkäaikainen sairaus tai vamma, jonka vuoksi tarvitset jokapäiväistä, välttämätöntä apua arjessa.

Henkilökohtaista apua myönnetään välttämättömään avustamiseen kotona, kodin ulkopuolella päivittäisissä toimissa sekä työssä ja opiskelussa.

Harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen apua myönnetään vähintään 30 tuntia kuukaudessa, mikäli pienempi tuntimäärä ei riitä.

Otamme huomioon omat toivomuksesi, yksilöllisen avuntarpeesi ja elämäntilanteesi. Apua myönnettäessä otamme huomioon myös muut saamasi vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut ja tukitoimet.

Kun haet henkilökohtaista apua, voi olla vaikea määritellä, mikä tuntimäärä vastaa välttämätöntä avun tarvetta. Tarve saattaa myös muuttua, jos toimintakyvyssäsi tapahtuu muutoksia. Siksi voimme järjestää niin sanottuja arviointijaksoja, jotka helpottavat sinua määrittelemään tarpeesi ja tilanteesi.

Henkilökohtaista apua järjestetään Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella:

  • työnantajamallilla
  • ostopalveluna
  • palvelusetelillä.

Työnantajamallissa sinä toimit asiakkaana itse avustajasi työnantajana. Palkkahallintoon kuuluvat tehtävät ja työnantajien neuvonnan hoitaa vaikeavammaisen henkilön puolesta 1.1.2023 alkaen Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ja palkanlaskijat:

  • Veronica Koistinen, puh. 050 449 4791, sähköposti veronica.koistinen@itauusimaa.fi ja
  • Mikaela Jääskeläinen, puh. 050 562 4457, sähköposti mikaela.jaaskelainen@itauusimaa.fi

Ostopalvelussa henkilökohtainen apu hankitaan yksityiseltä palveluntuottajalta. Kun Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaispalvelut ovat myöntänyt sinulle henkilökohtaista apua ostopalveluna, on Itä-Uudenmaan hyvinvointialue yhteydessä palveluntuottajaan. Palveluntuottajan yhteyshenkilö on yhteydessä sinuun ja järjestää sinulle sopivan avustajan.

Palvelusetelimallissa voit itse valita palveluntuottajan hyväksyttyjen palveluntuottajien rekisteristä.