Tietoa koronaviruksesta ja sen ehkäisystä

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin

Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit tehdä oirearvion kansallisessa Omaolo –palvelussa.

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta tai jos sinulla on vatsakipua ja/tai ripulia pysy kotona ja soita terveyskeskukseen jotta sinut voidaan COVID-19 testata.

Jos sinulla on niin vakavia oireita, ettet pärjää kotona itsehoidosta huolimatta, ota yhteyttä alla olevia ohjeita noudattaen.

Näsin hengitystieinfektiovastaanotto

Kaikkien vakavaa hengitystieinfektiota sairastavat potilaiden tulee soittaa hengitystieinfektiovastaanoton neuvonta- ja ajanvarausnumeroihin. Numeroiden kautta potilaat ohjataan tarpeen mukaan vastaanotolle.

Älä tule paikan päälle soittamatta ensin!

Iltaisin

Soita HUS-alueen päivystysapuun numerossa 116 117, jos oireesi ovat niin vakavia, ettet pärjää kotona.

Koronatestauspiste Porvoossa

Näsin terveyskeskuksessa on koronaviruksen drive-in-testaus. Piste toimii ajanvarauksella ja palvelee koko itäistä Uuttamaata.

Alueellinen sairaalaosasto koronapotilaille Näsissä

Näsin kuntoutussairaalan Wilhelmina -yksikkö on muutettu alueelliseksi sairaalaosastoksi koronapotilaille. Osasto palvelee kaikkien itäisen Uudenmaan kuntien asukkaita. Osastolla on 22-24 paikkaa. Mikäli hoitopaikkoja tarvitaan enemmän, voidaan Näsin muut osastot ottaa asteittain käyttöön koronapotilaiden hoitoon. Tällöin muuta sairaala- ja kuntoutusosastohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Loviisan ja Sipoon terveyskeskusosastoilla.

Lisätietoa terveysaseman verkkosivulla 

Etävastaanotto

Asiakaskäyntejä, jotka eivät vaadi fyysistä tapaamista, voidaan korvata etävastaanotolla. Tutustu etävastaanoton ohjeisiin ennen vastaanottoa.

Linkki ohjeeseen   


Valtakunnallinen koronaneuvonta

Valtakunnallinen puhelinneuvonta, tekstiviestipalvelu ja chat tarjoavat yleistä tietoa koronaviruksesta. Lisätietoa ja puhelinnumerot löydät valtioneuvoston verkkopalvelusta.

Valtakunnallinen koronaneuvonta


Alueellista ja valtakunnallista tietoa

Neuvomme asukkaitamme seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sekä ministeriöiden viestintää ja ohjeistusta.

THL

HUS

Sisäministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö

Valtioneuvosto 

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 

Aluehallintovirasto


Usein kysytyt kysymykset

Miten ehkäisen tartunnan saamista?

Ehkäise tartuntaa samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia: Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski tai aivasta kertakäyttönenäliinaan, jonka heität pois heti käytön jälkeen. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Perehdy THL:n ohjeisiin käsihygieniasta

Kuulun riskiryhmään, olen karanteenissa tai olen yli 70-vuotias. Miten minun tulisi toimia?

Koronavirus covid-19 muodostaa suurimman riskin ikääntyneille ja perussairaille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on laatinut listan niistä aikuisista ja lapsista, joilla on erityisen suuri riski sairastua vakavasti.

Sivulta löydät myös tietoa siitä, missä tilanteissa hoitoon on hakeuduttava.

THL: Riskiryhmät ja hoitoon hakeutuminen

Porvoon kaupunki kokoaa verkkosivuilleen tietoa palveluista ja ohjeista eri asukasryhmille. Sivuja päivitetään tarpeen mukaan.

Kaupungin neuvontapuhelimet ja asiakaspalvelu koronaepidemian aikana

Koronaviruksen vaikutukset seniorin arkeen - ohjeita ja neuvoja yli 70-vuotiaille

Miten hoidan hengitystieinfektiota itse?

Tietoa hengitystieinfektioista sekä itsehoito-ohjeita löydät esimerkiksi Duodecim Terveyskirjastosta:

Itsehoito: Flunssa

Tietoa hengitystieinfektioista

Keuhkoputkitulehdus vai keuhkokuume?

Voinko käydä tapaamassa ikääntynyttä tai sairasta sukulaista tai ystävää?

Koronaviruksen riskit ovat suurimmat vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville, esimerkiksi pitkäaikaissairaille. Kaikissa palvelutaloissa ja Näsin kuntoutuskeskuksen osastoilla on toistaiseksi vierailukielto.

Suosittelemme yhteydenpitoa omaisiin ensisijaisesti puhelimitse tai henkilökunnan kautta välitettävillä terveisillä. Asukkaiden ja omaisten tapaamiset ulkona voidaan toteuttaa erityisjärjestelyin. Tapaamisten järjestelyistä sovitaan aina palvelutalon henkilökunnan kanssa, ja niissä noudatetaan tarkkoja ohjeita hygieniasta ja turvallisesta etäisyydestä. 

Miten puhua lapsen kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus on kuuma puheenaihe lasten ja nuorten parissa tällä hetkellä. Mannerheimin lastensuojeluliitto antaa vinkkejä siitä, miten voit puhua lapsen kanssa siitä, mitä tapahtuu.

MLL: Lapset puhuvat koronasta - mitä aikuinen voi tehdä?

Miten Porvoossa hoidetaan hengitystieinfektioon sairastuneita?

Kaikille vakavaa hengitystieinfektiota sairastaville, porvoolaisille potilaille on käytössä puhelinneuvonta, joiden kautta potilaat tarvittaessa ohjataan lisätutkimuksiin.

  • 040 547 7764
  • 040 481 0344
  • 0400 608 556

Puhelinneuvonnasta ohjataan lisätutkimuksia tarvitsevat potilaat vain ajanvarauksella toimivalle hengitystieinfektiovastaanotolle. Vastaanotto sijaitsee Näsin terveyskeskuksessa ns. röntgenkäytävällä. Sisäänkäynti C-rapusta automaattiovien kautta ja hissillä pohjakerrokseen.

Älä tule paikan päälle soittamatta ensin!

Infektiolääkäri voi määrätä potilaan koronavirustestiin, joka tehdään Näsin terveyskeskuksessa sijaitsevassa drive-in-testauspisteessä. Näytteenottopisteen hoitaja varaa ajan ja ottaa yhteyttä potilaaseen. Piste palvelee koko itäistä Uuttamatta ja siihen pääsee vain lääkärin kautta.

Näsin kuntoutussairaalan Wilhelmina-yksikkö toimii alueellisena sairaalaosastona koronapotilaille.

Miten kirjastot toimivat tällä hetkellä?

Toukokuun ajan (13.–30.5.) Porvoon kirjastoissa voi palauttaa aineistoa sekä lainata ennakkoon varattua aineistoa. Varaa aineisto etukäteen joko verkkokirjastossa helle.finna.fi, puhelimitse numerosta 019 520 2418 tai sähköpostilla paakirjasto@porvoo.fi.

Toukokuussa ei vielä ole mahdollista oleskella kirjastotilassa tai käyttää muita kirjaston palveluita, kuten asiakaskoneita, kopioida, skannata tai lukea lehtiä tai opiskella. Kirjastojen omatoimiajat eivät myöskään vielä ole käytössä.​ 

Kirjastotilat avataan laajemmin 1.6. Kirjastojen asiakaspalvelu vastaa puhelimeen ja sähköpostiin ke 13.5. alkaen: ma–to klo 9–19, pe 9–17, la 9–15. 

E-aineistot ovat käytössä vuorokauden ympäri verkkokirjastossa helle.finna.fi.​

Miten hammashoito toimii?

Kiireettömät ajat suun terveydenhuoltoon on pääosin peruttu toukokuun loppuun asti, eikä uusia aikoja varata.

Syitä aikojen perumiseen on useita. Osaa hammashoitolaitteista ei voida käyttää, sillä ne tuottavat koronavirusta tehokkaasti levittäviä aerosoleja ilmaan. Suun terveydenhuollon henkilökuntaa on siirretty koronavirukseen liittyvään työhön. Lisäksi noudatetaan valtakunnallista ohjetta suojainten keskittämisestä kiireelliseen toimintaan.

Suun terveydenhuollossa järjestetään 18.5. lähtien kiireellisten potilaiden lisäksi kiireetöntä, välttämätöntä hoitoa. Siihen kuuluu juurihoitojen jatkohoitoja, kirurgisten lähetepotilaiden hoitoja, lasten ja nuorten tarkastuksia sekä oikomishoitoa. Suun terveydenhuolto ottaa yhteyttä niihin asiakkaisiin, jotka täyttävät kriteerit. Vastaanotolla noudatetaan tarkkoja hygieniaohjeita. Vastaanotolle tulevien henkilöiden tulee olla ehdottomasti terveitä; hengitystieoireita ei saa olla ollut viimeiseen kahteen vuorokauteen.

Kiireellistä vastaanottoa on edelleen saatavilla ajanvaruksella Näsin hammashoitolassa ja riskiryhmiin kuuluville Lyseonpuiston hammashoitolassa. Keskitetyn ajanvarauksen puhelinnumero on 019 520 4330.

Lisätietoa suun terveydenhuollosta löydät hammashoidon verkkosivulta.