Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
Porvoon terveyskeskus ja alueen apteekit osallistuvat kansalliseen lääkehoidon päivään 21. maaliskuuta.
Lääkehoidon päivän aikana torstaina 21. maaliskuuta terveyskeskuksen vastaanotoilla sekä apteekeissa jaetaan lääkehoitokortteja ja ohjataan niiden täyttämisessä. Tavoite on, että jokaisella lääkkeitä käyttävällä asiakkaalla on ajan tasalla oleva lääkehoitokortti, jonka hän ottaa aina mukaansa, kun tulee terveydenhuollon palveluihin. Lääkehoitokorttiin kirjataan kaikki käytössä olevat reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, rohdokset ja ravintolisät. Kortti on hyvä pitää aina mukana ja ajan tasalla. Lääkehoitokortin voi täyttää myös sähköisesti osoitteessa www.laakekortti.fi. Sähköiseen lääkekorttiin voit lisätä myös rokotustietosi.
– Asiakkaan on tärkeää tietää jokaisen käytössä olevan lääkkeen tarkoituksesta, vaikutuksista ja kuinka pitkään lääkkeen käyttöä tulee jatkaa. Kysy rohkeasti lääkkeistä lääkäriltä tai apteekista, sanoo lääkäri Merja Aatola.
– Lisäksi vain otettu lääke auttaa, eli jos lääkäri on määrännyt lääkkeen, se tulee ottaa säännöllisesti ja ohjeiden mukaisesti.
– Kerro lääkkeesi vaikutuksista tai sen aiheuttamista haittavaikutuksista ja muista ongelmista hoitavalle lääkärille tai apteekin henkilökunnalle. Lääkekortti kannattaa aina pitää mukana vastaanotolla, jatkaa Aatola.
Omakannassa kansalaiset voivat helposti ja turvallisesti katsella omia terveystietojaan ja uusia reseptejään
Omakanta-palvelun kautta asiakas voi uusia niiden sairauksien reseptejä, joiden hoito on terveyskeskuksessa. Useimmat reseptit ovat voimassa kaksi vuotta, poikkeuksena uni- ja rauhoittavat lääkkeet, jotka ovat voimassa vuoden. Astmalääkkeitä uusittaessa toivotaan astmatestin täyttämistä. Keuhkoahtaumataudissa Cat-testin täyttäminen on tarpeen. Molempia testejä saa sekä terveysasemalta että apteekeista.
Omakanta-palveluun pääsee Kanta-palvelujen verkkosivuilta www.kanta.fi sekä osoitteella omakanta.fi. Käyttö vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja tunnistautumisvälineet, joita ovat verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti. Oman lääkehoidon tilannetta ja vaikutuksia kannattaa seurata vastaamalla seuraaviin kysymyksiin
Selvitä oman lääkehoitosi tilanne:
- Miten lääkehoitosi vaikutuksia seurataan?
- Mikä on lääkehoitosi tavoite? (esim. taudin tai toimintakyvyn paraneminen),
- Pystytkö itse havaitsemaan vaikutuksen?
- Pitääkö lääkkeen tehoa seurata esimerkiksi laboratoriokokein?
- Kuinka nopeasti lääkkeen vaikutuksen pitäisi alkaa? Milloin otat yhteyttä lääkäriin, jos lääke ei tehoakaan?
Tunnista ja seuraa lääkehoidon haitta- ja yhteisvaikutuksia tai muita ongelmia:
- Aiheuttaako lääkkeesi ohimeneviä haittoja käytön alussa?
- Minkä haittojen vuoksi on otettava välittömästi yhteyttä hoitavaan lääkäriin?
- Voitko itse tehdä jotakin haittavaikutusten ehkäisemiseksi tai lieventämiseksi?
- Sopiiko uusi lääke käytettäväksi yhdessä muiden lääkkeiden kanssa?
- Sopiiko käyttämäsi itsehoitolääke tai rohdosvalmiste muuhun lääkitykseesi ja sairauksiisi, ja onko se oikea valinta oireisiisi?
Lisätiedot: suunnittelija Noona Heikkilä, puh. 040 756 7670, noona.heikkila@porvoo.fi tai lääkäri Merja Aatola, merja.aatola@porvoo.fi
18.3.2019 13:51
Tunnisteet: Terveys