Siirry sisältöön

Alakoulujen kasvomaskisuosituksesta luovutaan, koronatestejä tilataan lisää koteihin jaettavaksi

Koronavirustartuntojen määrä näyttää tällä hetkellä vähentyneen jonkin verran aikaisempiin viikkoihin verrattuna.

Viime viikolla (vko 13) laboratoriovahvistettuja tartuntoja todettiin 653, ja tällä viikolla perjantaiaamuun mennessä vahvistettuja tartuntoja oli todettu 332. Kahden edellisen viikon tartuntojen perusteella ilmaantuvuusluku on 2858.
– Tehdyistä virallisista testeistä positiivisia on tällä hetkellä hieman alle puolet. Lasku tartuntamäärissä voi johtua myös lakon vaikutuksista, ja joka tapauksessahan kaikki eivät käy laboratoriotesteissä, eli tartuntatapausten todellista lukumäärää on vaikea sanoa, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund toteaa.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstössä on edelleen jonkin verran tartuntoja, mutta tällä hetkellä tilanne on hallinnassa. Kahdessa palvelukodissa, lyhytaikaishoidon yksikkö Wilhelminassa ja Näsin osasto 3:ssa on asiakkaiden tartuntojen takia voimassa vierailukielto. Omaisille on tiedotettu asiasta.
Tällä hetkellä koronaviruksen vallitseva omikronvariantti aiheuttaa valtaosassa väestöä lievää tautia.
– Silti on edelleen syytä muistaa noudattaa kaikkia annettuja ohjeistuksia ja suosituksia hyvästä käsihygieniasta ja kasvomaskien käytöstä, ja omaehtoisesta eristäytymisestä kun sairastuu, Westerlund muistuttaa.
Porvoon kaupungin ohjeet koronavirukseen sairastuneelle löytyvät kaupungin verkkopalvelusta.


Kasvomaskisuositus säilyy yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa

Kaupungin johtoryhmä päätti perjantaina 8. huhtikuuta, että oppilaiden kasvomaskisuosituksesta luovutaan alakoulujen osalta. Suositus on edelleen voimassa yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.
Johtoryhmä päätti myös, että Huoltovarmuuskeskuksesta tilataan lisää koronavirustestejä jaettavaksi oppilaille, opiskelijoille sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle jaettavaksi. Kotitestejä tullaan jakamaan myös varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Lisäksi yksityisille toimijoille toimitetaan testejä. Viiden kappaleen testipaketteja tilataan kaikkiaan 12 000 henkilölle eli yhteensä 60 000 testiä.
Koronavirustilanne on edelleen haastava varhaiskasvatuksessa, jossa henkilöstön poissaolot näkyvät mahdollisina toiminnan supistuksina. Näistä tiedotetaan tarvittaessa huoltajia.
– Päiväkotien tehostetulla siivouksella pyritään vastaamaan haastavaan koronavirustilanteeseen. Porvoon Tilapalvelut on tehnyt tiloissa muun muassa ilmatilan suihkutusta ja pintojen tehostettua desinfiointia, sivistysjohtaja Sari Gustafsson toteaa.


Rokotteita ja rokotusaikoja on hyvin saatavilla
Neljänsiä koronavirusrokotteita on Porvoossa annettu hoivakotien ja palvelukotien asukkaille, ja niitä tarjotaan tällä hetkellä THL:n suositusten mukaisesti kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille yli 12-vuotiaille, joilla on voimakkaasti heikentynyt immuunipuolustus. Tehosteannoksen voi ottaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3–4 kuukautta.
– Rokotusaikoja on tällä hetkellä hyvin saatavilla, ja oma rokotussuoja kannattaa huolehtia kuntoon, vt. sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Kirsi Oksanen muistuttaa.