Siirry sisältöön

Influenssarokotukset käynnistyvät 9.11. ja ajanvaraus avautuu 29.10.

Rokotukset kausi-influenssaa vastaan käynnistyvät Porvoossa marraskuussa.

Porvoo joki ja aitat.

Rokotukset kausi-influenssaa vastaan käynnistyvät Porvoossa marraskuussa.

Rokotusajat varataan ensisijaisesti sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Ajanvarausta varten tarvitaan pankkitunnukset tai muu sähköinen varmenne.

– Rokottaessamme ajanvarauksella vältämme suurten väkijoukkojen kerääntymisen rokotus-tilaisuuksiin, eikä jonotusaika muodostu rokotukseen tulevalle niin pitkäksi, sanoo osastonhoitaja Jaana Pietiläinen. Jos on saanut koronarokotuksen, voi ottaa influenssarokotuksen milloin tahansa.

Influenssarokote on maksuton riskiryhmään kuuluville:

  • raskaana oleville
  • 6 kk – alle 7-vuotiaille lapsille
  • 65 vuotta täyttäneille
  • sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville
  • varusmiespalvelukseen tai vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuville
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiirille, lisätietoja THL:n sivuilta.

Sähköinen ajanvaraus influenssarokotuksiin alkaa 29.10. klo 10 alkaen osoitteessa https://porvoo.palveluohjain.fi/citizen/. Influenssarokotusajan voi varata myös puhelimitse 29.10. klo 10 alkaen jättämällä soittopyynnön numeroon 040 145 5000. Takaisinsoitto tulee viimeistään viikon sisällä ruuhkasta riippuen. Yksi soittopyyntö riittää.

Aikuisten rokotukset Näsin terveyskeskuksessa

Aikuisten rokotukset Näsin terveyskeskuksessaAikuisten rokotukset järjestetään Näsin terveyskeskuksessa 9. marraskuuta alkaen. Varatta-vissa on rokotusaikoja tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 16–20 sekä lauantaisin klo 8.30–18. 

Lasten, perheiden ja raskaana olevien rokotukset

Lapset, perheet ja raskaana olevat saavat influenssarokotuksen neuvoloissa 8. marraskuuta alkaen. Jos perheessä on rokotettavia lapsia, vanhemmat voidaan rokottaa samassa yhteydessä lasten rokotusten kanssa. Sähköinen ajanvaraus influenssarokotuksiin alkaa 29.10. Rokotuksista voi myös tiedustella terveydenhoitajan puhelinjalta arkisin kello 12–13.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset oppilaitoksissa

Koululaiset ja opiskelijat varaavat rokotusajan oppilaitoksensa terveydenhoitajalta. 

Muiden ryhmien rokotukset

Kotihoidon asiakkaat rokotetaan kotihoidon toimesta erikseen sovittuna ajankohtana 8.11. alkaen. Omaishoitoperheissä rokotuksen voi saada riskiryhmään kuuluva omaishoidettava sekä omaishoitaja. Lisätietoja saa Palveluneuvonta Ruorista sähköpostitse ruori@porvoo.fi tai puhelimitse 040 676 1414.

Rokote on tehokas suoja influenssaa vastaan

Kausi-influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, johon antibiootit eivät tehoa. Terveillä työikäisillä ihmisillä kausi-influenssa paranee yleensä kotihoidolla. Joillakin ihmisillä on kuitenkin suurempi riski saada vaikea tauti.

Vaikea kausi-influenssa on raju, se vie nopeasti huonoon kuntoon ja saattaa johtaa sairaalahoitoon. Influenssaan voi liittyä influenssaviruksen aiheuttama keuhkokuume tai bakteerin aiheuttamia jälkitauteja muun muassa keuhkoputkentulehdus ja poskionteloiden tulehdus.

Influenssarokote kannattaa ottaa, koska rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos influenssan kuitenkin saa, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Kausi-influenssarokote on tutkimuksissa todettu turvalliseksi. Ylimääräisiä haittavaikutuksia ei ole odotettavissa. Rokotteessa ei ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa.

Influenssarokote vähentää

  • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
  • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
  • jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta
  • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.

Myös pneumokokkitauteja vastaan voi suojautua

Influenssarokotteen yhteydessä on mahdollista saada myös pneumokokkirokote, joka suo-jaa influenssan jälkitautina ilmentyvältä keuhkokuumeelta. Rokote on maksullinen kaikille aikuisille. Lapsilla rokote sisältyy kansalliseen rokotusohjelmaan. Pneumokokkirokotteen suoja on elinikäinen. Pneumokokkirokotereseptin voi tilata terveyskeskuksen rokotenumerosta 040 145 5000 jättämällä puhepostiin nimensä ja syntymäaikansa. Resepti rokotteeseen tulee sähköisenä, rokote on noudettavissa apteekista kahdeksan arkipäivän kuluttua.

Lisätietoja:

Terveysasema: osastonhoitaja Jaana Pietiläinen, jaana.pietilainen@porvoo.fi, puh. 0400 860 866

Neuvolat ja kouluterveydenhuolto: palvelupäällikkö Eliisa Roine, eliisa.roine@porvoo.fi, puh. 040 519 5871