Siirry sisältöön
mielenterveys -

Pääsy matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin on nopeutunut merkittävästi Porvoossa

Porvoossa tammikuussa käyttöön otettu Terapianavigaattori on lyhentänyt huomattavasti hoitojonoa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin. Jono on lyhentynyt kahteen viikkoon, kun aiemmin hoitoon pääsy kesti jopa kaksi kuukautta.

Itä-Uudenmaan kuntien ja HUSin yhteistyössä toteutetussa mielenterveyspalvelujen sote-uudistushankkeessa on kehitetty erityisesti suoraan perustasolta tarjottavia palveluita siten, että hoitoon pääsee helpommin ja nopeammin. Oikean hoitomuodon löytämisessä auttaa Terapianavigaattori-kysely, joka kartoittaa asiakkaan oireiden ja ongelmien luonnetta ja hoidon tarvetta.

Asiakas vastaa Terapianavigaattorin kysymyksiin itsenäisesti netissä. Palvelun avulla ohjaus psykososiaalisiin hoitoihin tapahtuu entistä johdonmukaisemmin ja tasapuolisemmin, joten vaikuttavia ja oikein kohdennettuja psykososiaalisia hoitoja saadaan paremmin kaikkien saataville. Noin vuoden jatkuneessa hankkeessa on annettu henkilöstölle koulutusta uusista psykososiaalisista hoidoista ja uusista toimintatavoista.

– Hankkeessa on haluttu tuoda terapiat etulinjaan eli niihin sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin, joihin avuntarvitsija yleensä ensimmäisenä hakeutuu. Tulokset ovat mullistavia. Hoitojono on lyhentynyt merkittävästi, ja henkilöstö on ollut erittäin tyytyväinen siihen, miten Terapianavigaattori on helpottanut heidän työtään, kertoo Porvoon mielenterveys- ja päihdepalveluiden esimies Meritte Nyqvist.

Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin sairauspoissaolojen syy. Porvoon mielenterveyspalveluissa saavutetut tulokset osoittavat, että psykososiaalisten hoitojen saatavuus paranee, kun painopiste siirretään erikoissairaanhoidosta perustasolle. Psykososiaaliset hoidot ovat terveyden- tai sosiaalihuollon ammattilaisen toteuttamia psykososiaaliseen vuorovaikutukseen pohjautuvia tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä, joita käytetään psyykkisten häiriöiden hoidossa.