Siirry sisältöön

Porvoon koronatilanne vakaa, paikoin paljon tartuntoja

Porvoon koronatilanne on pysynyt samalla tasolla koko kesän. Ilmaantuvuusluku on ollut 600–800 välillä 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalla.

– Tartuntoja on koko ajan ja paikoitellen tartuntoja on ollut isompinakin ryppäinä. Suurin osa tartunnan saaneista pärjää kotihoidolla, mutta taudin oireet ovat usein voimakkaat. Koronaa on siis vielä keskuudessamme, joten käsihygienia on edelleen tärkeää, ja kasvomaskia kannattaa käyttää julkisessa liikenteessä, ruuhkaisissa kaupoissa ja muissa paikoissa, joissa on tungosta, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund sanoo.

Heinäkuusta lähtien riskipotilaille on tarjolla Paxlovid-lääke, jonka tarkoituksena on ehkäistä vaikea-asteista covid-19-tautia. Lääkitys on ilmainen, ja se tulisi aloittaa viiden vuorokauden sisällä ensioireista.

– Lääkkeen kohderyhmään lasketaan tietyt potilaat, joilla on syöpähoito, diabetes, vaikea keuhko- ja sydänsairaus ja jatkuvaa lääkitystä vaativa astma. Kohdetauteihin kuuluvat myös monet muut yleiskuntoa heikentävät tilat. Kattava lista löytyy kaupungin verkkopalvelusta, Westerlund muistuttaa.

Koronarokotuksen saa tällä hetkellä Porvoossa ajanvarauksella Näsin terveysasemalla tiistaisin. Ajanvaraus osoitteessa www.koronarokotusaika.fi tai puhelimitse numerossa 040 145 5000.

Päiväkotien aukioloaikojen lyhentäminen henkilöstövajeen takia

Koronatilanteen vuoksi päiväkodeissa ilmenee äkillisiä henkilöstövajeita. Porvoossa päiväkodinjohtajalla on vuoden loppuun asti oikeus lyhentää päiväkodin aukioloaikaa tai pyytää huoltajia pitämään lapsia kotona muutamia päiviä. Jos varattua hoitoaikaa ei voi käyttää henkilöstövajeen takia, voi kyseisen hoitoajan käyttää saman kuukauden aikana toisena ajankohtana, jos tämä ei ole mahdollista myönnetään kyseisistä poissaolopäivistä asiakasmaksuhyvitys. Päivän lyhentäminen ei oikeuta maksuhyvitykseen.

– Kyse on toivottavasti yksittäisistä tilanteista, joissa päiväkodinjohtajan täytyy reagoida nopeasti, jos lakisääteisiä henkilöstömitoituksia ei voida noudattaa. Tähän asti olemme onnistuneet löytämään riittävästi sijaisia tartuntaryppäiden kohdalla, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg.