Siirry sisältöön

Terapianavigaattori auttaa löytämään oikeaan hoitomuodon mielenterveysongelmiin nopeammin

Porvoon matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluissa aikuisille kokeillaan uutta verkkopalvelua, joka auttaa löytämään nopeammin oikeaan hoitoon.

Hoitoon hakeutuva asiakas vastaa ennen ammattilaisen tapaamista Terapianavigaattorin kysymyksiin itsenäisesti netissä. Terapianavigaattori koostuu anonyymeistä monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä kommenttikentistä. Kysymykset kartoittavat asiakkaan oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita. Navigaattori tekee vastauksista yhteenvedon, jonka asiakas ja ammattilainen käyvät yhdessä läpi vastaanotolla.

Terapianavigaattorin kokeilu Porvoossa liittyy Itä-Uudenmaan kuntien yhteiseen sote-uudistushankkeeseen. Myöhemmin palvelua on tarkoitus laajentaa muihin Itä-Uudenmaan kuntiin.

– Terapianavigaattori on uusi digitaalinen työväline, jonka avulla mielenterveysoireita kokeville tai apua jaksamiseensa tarvitseville henkilöille löydetään nopeammin oikea hoitomuoto. Terapianavigaattorin avulla ohjaus psykososiaalisiin hoitoihin tapahtuu entistä johdonmukaisemmin ja tasapuolisemmin, sanoo Porvoon mielenterveys- ja päihdepalveluiden esimies Meritte Nyqvist.

Matalan kynnyksen palvelut aikuisille on tarkoitettu 22 vuotta täyttäneille porvoolaisille. Ajanvaraus palvelee ma–pe klo 8–11 puhelinnumerossa 019 520 4527. Ennen vastaanotolle saapumista asiakas vastaa netissä Terapianavigaattorin kysymyksiin. Terapianavigaattorissa koottujen tietojen perusteella mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjaajat ohjaavat asiakkaan sopivaan psykososiaaliseen hoitoon.

Terapianavigaattori on kehitetty Terapiat etulinjaan -hankkeessa, joka on HYKS-erityisvastuualueen toimijoiden yhteinen kehittämishanke. Hankkeessa edistetään lievistä ja keskivaikeista mielenterveyden häiriöistä kärsivien ihmisten pääsyä mahdollisimman nopeasti tarkoituksenmukaiseen hoitoon ja laajennetaan julkisen perusterveydenhuollon hoitovalikoimaa. Kokeiluvaiheessa palvelu on saatavissa suomenkielisenä.

Linkki Terapianavigaattori-palveluun ja ajanvarauksen yhteystiedot löytyvät verkkosivultamme.