Valtiopäivämaalaus

Porvoon tuomiokapitulissa on esillä suurikokoinen (222 x 300 cm) valtiopäiviä kuvaava maalaus, jonka on maalannut ruotsalaissyntyinen Emanuel Thelning. Hän oli maalannut muun muassa Viaporissa (Suomenlinnassa) upseerien muotokuvia.

Thelningin maalaus on ainutlaatuinen aikalaiskuvaus. Hän oli saanut virallisen luvan dokumentoida valtiopäivätapahtumat. Maalaus kuvaa Porvoon tuomiokirkossa sitä hetkeä, jolloin Aleksanteri I oli juuri antanut hallitsijanvakuutuksensa 29. maaliskuuta 1809. Maalauksesta voi tunnistaa useita valtiopäiväedustajia ja muita henkilöitä.

Thelning teki piirrosluonnokset Porvoossa tarkkailemalla ihmisiä eri tapahtumapaikoissa. Hän sommitteli ja maalasi teoksen Helsingin Stansvikissa luonnosten pohjalta. Työ vei aikaa kolme vuotta, ja teos valmistui vuonna 1812.

Thelning vei teoksen Pietariin ja sai keisarin lunastamaan sen vuosikausien jälkeen. Taulun sijoituspaikaksi valittiin ilmeisesti keisarin suostumuksella valtiosalina toimineen Porvoon kymnaasin lukusali (nyk. tuomiokapitulin sali).

Valtioneuvoston linnassa Helsingissä on esillä Robert Wilhelm Ekmanin valtiopäivämaalaus, joka on tehty Thelningin maalauksen mukaan. Ekmanin maalaus valmistui vuonna 1858, ja se on ollut alusta lähtien esillä valtioneuvoston linnassa.