Valtiopäivätanssiaiset

Valtiopäivien avajaispäivän iltana 28. maaliskuuta maamarsalkka Robert Wilhelm De Geer järjesti tanssiaiset lukion (nyk. tuomiokapituli) valtiosalissa. Keisari saapui tanssiaisiin kuuden hevosen vetämillä vaunuilla juhlavalaistun kaupungin läpi. Erityisen hienosti oli valaistu raatihuone ja maamarsalkan valtiopäiväasuntona toiminut Holmin talo.

Tanssiaisista muistetaan se, että maaherran 18-vuotias tytär ”Ulla” Ulrika Otteliana Möllersvärd herätti niissä keisarin huomion. Aleksanteri I tanssitti tätä samoin kuin muita naisia, mutta kertomusten mukaan Ulla oli erityisesti viehättänyt 32-vuotiasta keisaria.

Kerrotaan, että keisari poimi Ullan pudottaman viuhkan lattialta ja piti sitä hallussaan tanssiaisten loppuun asti. Viuhka on nykyään esillä Porvoon museossa.

Tanssiaisista on säilynyt tuntemattoman tekijän laatima pilkkalaulu, jossa kommentoidaan juhlaväkeä ja erityisesti naisten käyttäytymistä. Nimiä ei mainittu, mutta aikalaiset tunnistivat laulussa kuvatut henkilöt. Myös Ulla mainitaan laulussa: "Yks´ neito oli tansseissa, ja toiset naiset kateina. Häneen silmät iski kai. Siitä arvostelut sai."

Aleksanteri I vieraili Suomen vierailun aikana myös Möllersvärdien kotona Mäntsälän kartanossa. Ulla Möllersvärd nimitettiin myöhemmin Pietarin keisarillisen hovin hovineidiksi.

Ruhtinas Paul Gagarin, joka kuului keisarin seurueeseen, on kuvannut tanssiaisia mainiosti muistelmissaan:

”Naiset? – Heistä en sano mitään; puhuakseen heistä, täytyy joko rakastaa tai vihata heitä.
Miehet? – Heitä en arvostele koskaan salongissa, se ei ole paikka jossa heitä tarkastellaan.
Juhla? – Se oli hyvä. Kulut lankesivat keisarille, kunnia kokoontuneille säädyille ja väsymys ilman iloa minun osalleni.”
 
Lähde: Henrika Tandefelt, Porvoo 1809 - juhlamenoja ja tanssiaisia. SKS 2009.