Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin veden käytöstä

Päivitetty 10.1.2017 klo 12.05


Porvoon alueen vettä voi käyttää normaalisti

Porvoon kaupungin terveydensuojeluviranomainen on purkanut veden keittokehotuksen tiistaina 10.1.2017 klo 11. Vettä voi jälleen käyttää normaalisti.

Jääpala-automaattien ja juoma-automaattien käyttöönotto keittokehotuksen purkamisen jälkeen

Jääpala-automaatit on tyhjennettävä ja puhdistettava. Laitteet puhdistetaan valmistajan ohjeen mukaisesti puhdasta harjaa ja astianpesuainetta käyttäen. Jääpala-automaatteihin sekä laitteisiin tai putkiin, joissa vesi seisoo, muodostuu herkästi ns. biofilmiä, jossa bakteeri säilyy. Harjaaminen on tarpeellinen toimenpide biofilmin irrottamiseksi. Mikäli laitteessa on osia, joihin ei harjalla pääse käsiksi, voi desinfiointiin käyttää apteekista saatavaa klooria käyttöohjeen mukaisesti. Laitteet huuhdellaan ja niiden annetaan kuivua. Virvoitusjuoma-automaattien osalta on varmistuttava siitä, että vanha vesi ja siihen sekoittunut juoma poistuu laitteistosta ennen käyttöä.

Kuivien pintojen ja laitteiden käyttöön ottaminen ei edellytä erityisiä toimenpiteitä, vaikka niitä olisi pesty verkostovedellä keittokehotuksen aikana.

En ole käyttänyt lainkaan hanavettä keittokehotuksen aikana, pitääkö minun nyt tehdä jotain?

Jos vettä ei ole lainkaan laskettu hanoista viime päivinä, on hyvä juoksuttaa sitä, kunnes se on kylmää, ennen veden käyttöä juomavetenä. Tätä ohjetta on hyvä noudattaa aina, kun vesijohto on ollut pitkään käyttämättä.

Mitä tarkoittaa E.coli-bakteeri vesinäytteessä? 

Myllymäen vesitornista maanantaina 2.1.2017 otetussa vesinäytteessä todettiin E.coli-bakteeria, joka viittaa veden ulosteperäiseen saastumiseen. Vesinäytteen tulokset valmistuivat tiistaina 3.1.2017. E.coli-bakteerimäärä oli näytteessä hyvin alhainen. Tämä bakteeri on indikaattoribakteeri, joka kertoo siitä, että vedessä saattaa olla ulosteperäisiä taudin aiheuttajia.

Terveydensuojeluviranomaiset ovat ottaneet päivittäin vesinäytteitä eri puolilta vesijohtoverkostoa, vedenottamoista ja vesitorneista 3. tammikuuta alkaen. Viimeisten päivien vesinäytteistä ei ole löytynyt viitteitä ulosteperäisistä bakteereista. Myllymäen vesitornista otettiin 3.1.2017 varmuuden vuoksi näytteitä myös ulosteperäisten tautia aiheuttavien kampylobakteerien ja virusten tutkimiseksi. Tiistaina 10. tammikuuta valmistuneiden tulosten perusteella näytteissä ei havaittu kampylobakteereja, norovirusta tai sapovirusta. Terveyspalveluissa ei myöskään ole havaittu tavanomaista enempää sairastumisia.

Näiden tietojen valossa ei ole perusteita epäillä vedestä aiheutuvan terveyshaittaa käyttäjille ja veden keittokehotus voidaan siksi purkaa.  

Bakteerilöydöksen vuoksi Myllymäen vesitorniin on syötetty klooria, joten vesi voi haista kloorilta.

Miten selvitys jatkuu? 

Porvoon vesi on tutkinut vesitornien, vedenottamoiden ja vesijohtoverkoston teknistä kuntoa, mutta ongelman syy ei ole selvinnyt. Porvoon vesi jatkaa ongelman syyn selvittämistä ja terveydensuojeluviranomaiset jatkavat vesinäytteiden ottamista tihennetysti vesitorneissa, vedenottamoilla ja verkostossa. 

Miksi 2.1.2017 otetusta näytteestä saatiin tieto vasta 3.1.2017? 

Tutkimustuloksen valmistuminen kestää vähintään vuorokauden. 

Jaetaanko vettä jossakin? 

Väliaikainen juomaveden jakelu lopetetaan tiistaina 10.1.2017 klo 16. Vettä jaetaan siihen asti seuraavissa paikoissa:

  • Porvoon tori
  • Vesilaitoksen piha, Mestarintie 2
  • Kevätkummun ostoskeskus, Sammontie 1
  • Suistohalli, Meritullinkatu 3
  • S-Market Näsi, Voittajantie
  • Pääskytien yläaste, Peipontie 5 

Omat vesiastiat tulee ottaa mukaan.