Sinua saattaa kiinnostaa myös

Wileniuksen telakka

Länsirannalla sijaitsevalla Wileniuksen telakka on ainutlaatuinen kappale suomalaista venehistoriaa. Ludvig Wileniuksen vuonna 1932 perustamalla telakalla on rakennettu noin 450 laadukasta puuvenettä, joista suuri osa oli aikansa huippusuunnittelijoiden kynistä lähtöisin. Telakan toiminta oli laajimmillaan sodan jälkeen, jolloin se työllisti noin 20 henkeä.

Erityisesti Wileniuksen telakka tunnetaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti merkittävien puisten kilpa- ja matkapurjeveneiden valmistajana. Telakalla rakennetuilla veneillä onkin purjehdittu niin olympialaisissa kuin Euroopan- ja maailmanmestaruuskisoissa. Wileniuksella rakennetut veneet niittivät kunniaa myös maineikkaissa avomeripurjehduskilpailuissa, kuten Fastnet Racessa. Sodan aikana Wileniuksella rakennettiin lukuisia vanerirakenteisia miehistö- ja syöksyveneitä armeijan käyttöön.

Telakka on edelleen toiminnassa, joskin tätä nykyä toiminta painottuu puuveneiden kunnostukseen ja säilytykseen. Telakan jäljellä olevat kaksi rakennusta on suojeltu asemakaavalla. Niiden suojiin kätkeytyy vuosittain 20–30 puuvenekaunotarta, joista osa on myös tehty Wileniuksella. 

Lähteet: Virtanen, Vesa 2011.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.