Siirry sisältöön
Porvoon Ateria- ja puhtauspalvelut

Laatu ja ekologisuus

Ateriapalvelut on määritellyt ilmastostrategian tavoitteet vuosille 2024-2030.

Pidämme yllä kotimaisten raaka-aineiden hankinnassa yllä yli 70 prosentin osuutta.
Vähennämme ruokahävikin määrää entisestään.
Vähennämme jätteen määrää sekä veden- ja energiankulutusta omassa toiminnassamme.

Ravitsemussuositusten noudattaminen ohjaa työtämme. Annosten tasainen korkea laatu on meille kunnia-asia. Seuraamme tarkasti käyttäjäpalautetta ja kuuntelemme toiveita.

Aterioiden suunnittelu pohjautuu ravitsemustyöryhmän laatukäsikirjaan. Ruokalistan kierto on kuusi viikkoa. Suunnittelussa huomioimme juhlapyhien perinteet ja järjestämme toiveruoka- ja teemapäiviä.

Tuotannonohjausjärjestelmä Aromi

Vuonna 2022 käyttöön otettiin tuotannonohjausjärjestelmä Aromi. Aromi tukee ateriapalvelun suunnittelua kokonaisvaltaisesti. Aromissa on mm. keittiöille resepti- ja ruokalistasuunnittelussa tarvittavat tuotteet, reseptit ja ruokalistat ravintosisältöineen, mahdollisuus tilata raaka-aineet ja laskutus. Tuotannonohjausjärjestelmä mahdollistaa sen, että valmistusohjeet otetaan Keskuskeittiössä juuri oikeansuuruisina tilausmäärien mukaan, jolloin valmistushävikki minimoidaan. Raaka-aineet tilataan asiakkaiden tilausmäärän mukaan, jolloin puolestaan ostohävikki voidaan minimoida. Hankinnat on keskitetty. Yksi auto tuo kaikki tavarat ja muita toimittajia käytetään vain vähän. Kuorma-autoliikenne toimipaikoille on minimoitu.

Porvoon ateriapalvelut on omassa toiminnassaan ilmastotyön edelläkävijä

Keskuskeittiön kylmävalmistusmenetelmä on ylivoimaisesti ekotehokkain ruoanvalmistusmenetelmä, jossa ruokalajit kootaan kylminä pitkälti esikäsitellyistä korkeatasoisista raaka-aineista keskuskeittiöllä ja lähetetään sieltä palvelukeittiöille, joissa ruoka kypsennetään juuri ennen tarjoilua. Ruokaa ei siis ensin kypsennetä ja sen jälkeen jäähdytetä keskuskeittiöllä, ja myöhemmin uudelleen lämmitetä palvelukeittiöillä.

Ruoat pakataan kartonkivuokiin, jolloin vältytään veden- ja pesuaineenkulutukselta, kun teräsvuokia ei tarvitse pestä. Käytetyt kartonkivuoat poltetaan lämpöenergiaksi Kotkassa. Keskuskeittiön jäähdytyslaitteissa käytetään kylmäaineena hiilidioksidia, jonka GWP (Global Warming Potential) -indeksi on yksi. Perinteisesti käytettyjen kylmäaineiden GWP-indeksin arvo on jopa 3600 eli niiden vaikutus ilmastoon on monituhatkertainen hiilidioksidiin verrattuna.

Keskuskeittiön katolla on aurinkopaneelit, joiden tuottamaa energiaa hyödynnetään tehokkaasti. Myös laitteistojen tuottama lauhdelämpö hyödynnetään.

Palvelukeittiöt on ohjeistettu energiatehokkaaseen toimintaan, mm. astianpesun tehokkuuteen ja laitteiden oikeanlaiseen käyttöön.

Keskuskeittiössä ja palvelukeittiöissä ei tuhlata vettä ja pesuainetta vaan kaikissa keittiöissä lattiat pestään lattianhoitokoneilla. Käytössä on ns. vedetön siivous.

Ruokakuljetukset Keskuskeittiöstä palvelukeittiöihin eivät ole tiukasti aikataulusidonnaisia, koska valmistushetki on eriytetty syöntihetkestä. Näin toimien pienempi kuljetuskapasiteetti riittää.