Siirry sisältöön
Porvoon Ateria- ja puhtauspalvelut

Porvoon kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava perusruoka on laktoositonta ja gluteenitonta (paitsi pastaruokapäivinä perusruoassa on gluteenia). Perusruoka soveltuu suurimmalle osalle oppilaista ja päivähoidossa olevista lapsista.

Koululounaan ja päiväkotiaterioiden tehtävänä on tukea oppilaiden ja lasten kasvua ja kehitystä. Tärkeää on myös kehittää maku- ja ruokatottumuksia. Lääkärintodistus tarvitaan aina, kun kyse on ruokavaliohoitoisesta sairaudesta.

Keliakia- ja diabetestodistukset ovat voimassa pysyvästi.

Selkeät ja yksiselitteiset ruokavalio-ohjeet varmistavat, että erityisruokavalio on ruokailijalle sopiva ja turvallinen.

Erityisruokavaliosta ilmoittaminen (koulut)

Kouluterveydenhoitaja arvioi lääkärintodistuksen tarpeen tai kirjoittaa todistuksen ruokavaliosta keittiötä varten. Terveydenhoitaja ilmoittaa tarvittavan ruokavalion keskuskeittiölle ja palvelukeittiölle.

Erityisruokavaliosta ilmoittaminen (päiväkodit)

Lääkärintodistus toimitetaan päiväkodin johtajalle, joka tilaa tarvittavan ruokavalion ruokapalvelusta. Vanhemmat toimittavat kopion todistuksesta myös terveydenhoitajalle lapsen neuvolaan.

Ilmoituskäytäntö aikuisten erityisruokavalioissa

Erityisruokavaliota tarvitseva henkilö täyttää lomakkeen ja toimittaa sen palvelukeittiöön ja esittää samalla lääkärintodistuksen johon erityisruokavalio perustuu. Lääkärintodistusta ei tarvitse jättää keittiöön. Palvelukeittiö tilaa tarvittavan ruokavalion lomakkeen tietojen perusteella.

Ilmoituslomake:

Eettiset ruokavaliot

Eettiset ruokavaliot ilmoitetaan yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan. 8.8.2024 alkavan lukuvuoden ruokavalioilmoitukset tulee lähettää viimeistään 15.7.2024. Eettisiä ruokavalioita ovat kasvis-, vegaani- ja sianlihaton ruokavalio.

Ilmoita ruokavaliosta sähköpostilla. Kerro viestissä lapsen nimi, koulu, luokka ja osallistuuko hän iltapäiväkerhoon.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on harvinainen alle kouluikäisillä lapsilla, kysymys on laktaasientsyymin vajeesta ja sen aiheuttamasta laktoosin imeytymishäiriöstä. Kyseessä ei ole sairaus vaan perinnöllinen ominaisuus. Laktoosin imeytymishäiriö ilmenee vasta noin viiden ikävuoden jälkeen. Tämän vuoksi lapsen vatsaoireiden syy on aina tärkeä selvittää turhien rajoitusten välttämiseksi. Tieto laktoosi-intoleranssista tarvitaan, jotta lapselle osataan varata laktoositonta maitojuomaa ruokajuomaksi.

Kliiniset ravintovalmisteet ja muut lääkärin määräämät ravintolisät

Ruokailijat tai heidän huoltajansa toimittavat keittiölle itse kliiniset ravintovalmisteet tai niihin verrattavat tuotteet sekä muut lääkärin määräämät yksilölliset tuotemerkit, jotka korvataan asiakkaalle sairausvakuutuslain (364/63) nojalla.

Ruoka-aineallergiat

Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine:

Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat. Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla ruokailijalle sopivilla ruoka-aineilla. Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruualla. Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma. Koulussa on oltava tieto adrenaliiniruiskeen käytöstä ja siitä, miten ruokailijaa hoidetaan jos hän saa vahingossa vältettävää ruoka-ainetta.

Lievät itsestään ohittuvat oireet:

Jos ruoka aiheuttaa lieviä oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Tällöin ei tarvita erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Lieviä itsestään ohimeneviä allergiaoireita kuten suun kutinaa ja ihon lehahtelua aiheuttavia ruoka-aineita ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset (tomaatti, porkkana, omena) ja hedelmät etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat kypsennettyinä.

Lisäaine- ja mausteallergiat ovat erittäin harvinaisia ja miedosti maustettu ruoka sopii yleensä allergisille. Lapsen on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita vältetään, sitä vaikeampaa on koostaa ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio. Kasvisten, hedelmien ja marjojen vähäinen käyttö pienentää vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia ja voi altistaa lihomiselle.

Muutokset erityisruokavaliossa

Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden (poikkeuksena anafylaksiaa aiheuttavat ruoka-aineet) kerrallaan, koska ruoka-allergiat usein häviävät lapsen kasvaessa. Tavoitteena on, että kouluikään mennessä rajoitukset on asianmukaisesti purettu. Ruokaan liittyvät rajoitukset puretaan hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan.