Siirry sisältöön
Porvoon Ateria- ja puhtauspalvelut

Keskuskeittiö

Ekotehokas ruoanvalmistusmenetelmä laadusta ja mausta tinkimättä

Keskuskeittiö perustettiin Porvooseen vuonna 2017. Keskuskeittiö tuottaa noin 10 000 annosta päivittäin. Kaikki allergiat ja erityisruokavaliot voidaan ottaa huomioon. Keskuskeittiö hoitaa noin 400 erityisruokavalioannostilausta joka päivä.

Yksinkertainen ja helppo valmistustapa keventää keittiötyötä ja säästää resursseja laadusta ja mausta tinkimättä. Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan kokoamalla kylmät komponentit vuokaa ja lisäämällä joukkoon kastiketta tai liemipohjaa. Tämän jälkeen ruoka laitetaan kylmiöön odottamaan kuljetusta palvelukeittiöihin, joissa tapahtuu ruoan kuumennus. Palvelukeittiöissä kypsennetään ruoat valmiiksi ja keitetään lisäkkeet ja kootaan salaatit.

Keskuskeittiön kylmävalmistusmenetelmä on ylivoimaisesti ekotehokkain ruoanvalmistusmenetelmä, jossa ruokalajit kootaan kylminä pitkälti esikäsitellyistä korkeatasoisista raaka-aineista Keskuskeittiöllä ja lähetetään sieltä palvelukeittiöille, joissa ruoka kypsennetään juuri ennen tarjoilua. Ruokaa ei siis ensin kypsennetä ja sen jälkeen jäähdytetä Keskuskeittiöllä, ja myöhemmin uudelleen lämmitetä palvelukeittiöillä.

Ruoat pakataan kartonkivuokiin, jolloin vältytään veden- ja pesuaineenkulutukselta, kun teräsvuokia ei tarvitse pestä. Käytetyt kartonkivuoat poltetaan lämpöenergiaksi Kotkassa.

Keskuskeittiön jäähdytyslaitteissa käytetään kylmäaineena hiilidioksidia, jonka GWP (Global Warming Potential) -indeksi on yksi. Perinteisesti käytettyjen kylmäaineiden GWP -indeksin arvo on jopa 3600 eli niiden vaikutus ilmastoon on monituhatkertainen hiilidioksidiin verrattuna.

Keskuskeittiön katolla on aurinkopaneelit, joiden tuottamaa energiaa hyödynnetään tehokkaasti. Myös laitteistojen tuottama lauhdelämpö hyödynnetään.