Hoppa till innehåll
Borgå kost- och städtjänster

Centralköket

Ekologisk sett att producera mat utan att pruta på kvalitet eller smak

Centralköket grundades i Borgå år 2017.  Centralköket producerar cirka 10 000 portioner dagligen. Det är möjligt att ta i beaktande alla allergier och specialkoster. Centralköket tar dagligen hand om 400 beställningar på olika portioner specialkost.

Det enkla och lätta tillverkningssättet underlättar arbetet i köket och sparar resurser utan att pruta på kvalitet eller smak. I kallframställning produceras mat genom att samla de kalla komponenterna i en form och lägga till sås eller buljong.  Därefter läggs maten i ett kylrum för att vänta på transport till serviceköken, där maten hettas upp. Maträtterna tillreds, birätterna kokas och salladerna sätts ihop i serviceköken

Centralkökets kallframställningsmetod är ekologiskt sett det överlägset effektivaste sättet att producera mat: i Centralköket blandas maträtterna ihop av kalla, rätt så långt förbehandlade, högklassiga råvaror och skickas sedan till serviceköken där maten gräddas strax före den serveras. Detta innebär alltså att man inte tillreder maten i Centralköket och sedan kyler ner den för att sedan värma upp den på nytt i serviceköken. Denna så kallade Cook and chill-metod används allmänt i övriga Finland.

Maten packas i formar av kartong, vilket leder till att man slipper tvätta stålformarna och undgår därmed förbrukning av vatten och tvättmedel.  De använda formarna bränns och blir värmenergi i Kotka.

Koldioxid används som kylmedel i Centralkökets kylanläggningar. Dess GWP-index (Global Warming Potential) är ett. Kylmedel som används traditionellt har ett GWP-index värde på till och med 3600, så deras klimatpåverkan är flera tusen gånger så stor som för koldioxid.

På centralkökets tak finns solpaneler och energin de producerar används effektivt Också kondensvärmen från utrustningen utnyttjas.