Siirry sisältöön

Länsirannan asuinalueiden läheisyyteen rakennettiin August Eklöfin puisto Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlankunniaksi vuonna 2009. Puiston nimi oli alkujaan Valtiopäiväpuisto. Nimi muutettiin Porvoossa 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneen metalli- ja puuteollisuuden tuotteita valmistaneen monialakonsernin johtajan mukaan August Eklöfin puistoksi, koska hänen tuotantotehtaansa sijaitsivat läntisellä jokirannalla, muun muassa nykyisen puiston kohdalla.

Valtiopäivien 200-vuotisjuhlan kunniaksi puiston keskellä olevalla aukiolla on Kirsi Kaulasen ja Ylva Holländerin suunnittelema valtiopäivätriptyykki, jonka läntinen sivu kuvastaa Ruotsia, Itäinen Venäjää ja pohjoinen Suomea. Lisäksi puistossa on autonomisen Suomen ensimmäisen kenraalikuvernöörin Georg Magnus Sprengtportenin muistolaatta.

Puistokäytävien kuvio mukailee modernisoituna joen vastakkaisella puolella olevan Runeberginpuiston käytäviä. Puiston kalusteet, valaisimet ja kiveys on värisävyiltään sovitettu valtiopäivätriptyykin väriin. Jokiympäristössä sijaitsevaan puistoon on luontevasti rakennettu puroa mukailevat, suihkulähteillä koristetut vesiaiheet, joissa kasvaa kurjenmiekkoja.

Puiston joen puoleisen päädyn perennaistutuksissa on käytetty 1800-luvun pihoille tyypillisiä kasveja, kuten rohtosormustinkukkaa, malvoja ja päivänkakkaroita. Kukkivissa puissa, jalosyreeneissä ja sipulikukissa on käytetty valkokukkaisia lajikkeita. Valkoinen väri toistuu myös perennaistutuksissa esimerkiksi istutusalueita reunustavien kivikorien päällä kasvavissa lumikärhöissä.

Viihtyisässä August Eklöfin puistossa kasvaa erittäin runsaasti erilaisia perennalajeja ja se on erinomainen puistomatkailukohde puutarha-alan ammattilaisille ja kotipuutarhureille.