Siirry sisältöön

Tervetuloa lastenkirjastoon!

Lastenkirjasto sijaitsee pääkirjaston toisessa kerroksessa. Löydät perille yläkerran sisäänkäynnin kautta, hissillä tai portaita pitkin.

Lastenkirjasto on avara ja valoisa, ja hyllyt ovat matalia ja lapsiystävällisiä. Lastenkirjastossa on:

  • kaikenikäisille sopivia kalusteita, vauvatuoleista lähtien
  • kaksi WC:tä, joista toinen on esteetön
  • oma lainausautomaatti
  • viisi tablettia, joita voi lainata käytettäviksi kirjastossa

Lapset ja aikuiset ovat tervetulleita tutustumaan kirjoihin, dvd-elokuviin, cd-äänikirjoihin ja -musiikkiin. Henkilökunta auttaa mielellään sopivan aineiston löytämisessä.

Tervetuloa nuortenkirjastoon!

Nuortenkirjasto sijaitsee pääkirjaston toisessa kerroksessa. Nuorille on oleskelutilaa sekä nuortenkirjastossa että Taidesillalla. Nuortenkirjastossa on nuorten kirjoja, dvd-levyjä, äänikirjoja sekä laaja sarjakuvakokoelma. Lisäksi osastolla on kaksi asiakastietokonetta ja pajatila, jossa voi tutustua erilaisiin laitteisiin.

Nuortenkirjaston henkilökunta auttaa mielellään esimerkiksi silloin, kun etsit hyvää luettavaa, tarvitset uuden kirjastokortin tai haluat löytää tietoa eri aiheista.

Kirjastokortti

Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajalta kirjallisen suostumuksen kirjastokortin hankkimiseen. Kirjastokorttihakemuksen voi tulostaa ja täyttää valmiiksi ennen ensimmäistä käyntiä.

Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Sama kirjastokortti käy kaikissa Porvoon kaupunginkirjaston toimipisteissä ja Helle-kirjastoissa.

Päiväkodeille

Kirjasto järjestää monenlaista toimintaa päiväkoti-ikäisille.

Salaiset satuviikot 2-7-vuotiaille

Kirjasto järjestää ryhmille teemasatuviikkoja kaksi kertaa vuodessa. Kaikki päiväkoti- ja esikouluryhmät saavat kutsun satuviikoille. Ryhmiä otetaan vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tunnekassit

Ryhmille tarkoitetussa kirjakassissa on tunteita käsitteleviä kirjoja. Tunnekassin kirjat sopivat parhaiten 4–6-vuotiaille lapsille, mutta niitä voi käyttää myös pienempien kanssa.


Suomenkielisiä tunnekasseja on kaksi kappaletta, ja niitä voi varata lastenkirjastosta. Tunnekassin laina-aika on neljä viikkoa ja sen voi noutaa joko lastenkirjastosta, kirjastoautosta tai lähikirjastosta.

Satukassit

Satukassit ovat kangaskasseja, joiden sisältä löytyy yksi klassikkosatukirja sekä satuun liittyvää materiaalia, askarteluohjeita, pohdintakysymyksiä ja muuta kivaa tutkittavaa.

Teemapaketit

Keräämme myös pyynnöstä eri aiheisiin liittyviä materiaalipaketteja lapsiryhmille. Kysy lisää omasta kirjastostasi.

Kouluille: Peruskoulujen kirjastopolku

Kirjasto tarjoaa ohjattuja kirjastokäyntejä eri vuosiluokille. Aika varataan etukäteen.

Ensimmäinen luokka: Kirjastossa on kivaa

Ensimmäisen luokan syyslukukaudella oppilaat saavat kirjastokortit ja tutustuvat kirjastoon ja sen sääntöihin.

Kolmas luokka: Kirjastoseikkailu

Kolmannen luokan oppilaat voivat osallistua toiminnalliseen kirjastoseikkailuun pääkirjastossa tai Gammelbackan kirjastossa.

Viides luokka: Tiedonhaun perusteet

Viidennellä luokalla oppilailla on mahdollisuus tutustua tiedonhaun perusteisiin. Opetuksessa käsitellään mm. monilukutaitoa ja lähdekritiikkiä sekä opetellaan käyttämään verkkokirjastoa.

Kuudes luokka: Kultis BOP-runotyöpaja

Kuudennen luokan Black out poetry –työpajoissa on tehtävänä luoda uutta runoutta vanhoista kirjoista.

Seitsemäs luokka: Sopiva kirja jokaiselle

Seitsemännen luokan oppilaat pääsevät tutustumaan kirjastoon tarkemmin ja samalla tarkistetaan, että kirjastokortit ovat edelleen tallessa ja toimivat. Oppilaille myös esitellään heille sopivaa kirjallisuutta.

Muille vuosiluokille mahdollisuuksien mukaan:

  • kirjavinkkaukset toisille ja neljänsille luokille
  • genrevinkkaus kahdeksansille luokille
  • suomalaisen kirjallisuuden ja klassikoiden vinkkausta yhdeksänsille luokille

Teemapaketit kouluille

Monta kappaletta samaa -kokoelma on lähinnä koulujen käyttöön koottu erikoiskokoelma. Siihen on valittu eri luokka-asteille sopivia kirjoja eri aiheista. Samaa kirjaa on ostettu kirjastoon tavallista suurempi määrä, jotta niitä riittäisi samanaikaisesti useammalle oppilaalle.

Koululaisia kirjaston edustalla.

Ryhmäkäynnille kirjastoon?

Ryhmät ovat aina tervetulleita kirjastoon lainaamaan. Ohjatusta käynnistä on sovittava etukäteen henkilökunnan kanssa. Ryhmät voivat tulla kirjastoon myös aamulla ennen kirjaston avaamista. Käynnistä on silloin sovittava etukäteen.

Mikäli haluat tulla luokkasi kanssa ohjatulle kirjastokäynnille pääkirjastoon, ota yhteyttä puhelimitse 019 520 2424 tai sähköpostilla: lastenkirjasto@porvoo.fi. Lähikirjastokäynneistä voi sopia Gammelbackan tai Kevätkummun kirjaston henkilökunnan kanssa.

Luokat ja päiväkotiryhmät voivat saada yhteisökortin, jolla voi lainata materiaalia ryhmän käyttöön.

Henkilökuntaa lastenkirjaston hyllyjen välissä.