Pääkirjaston pajatila
Tervetuloa tutustumaan pajaan! Kokeile erilaisten laitteiden käyttöä, osallistu yhteisöllisiin projekteihin ja opi uutta! Pajatilan löydät pääkirjaston toisesta kerroksesta.
Pajan avoimien ovien päivät
Pajassa järjestetään avoimien ovien päiviä, jolloin paikalla on useampia henkilöitä esittelemässä laitteita ja opastamassa niiden käytössä. Kaiken ikäiset kävijät ovat tervetulleita.
Laitteiden käyttäminen on ilmaista, mutta joihinkin laitteisiin kuuluu kuitenkin pieniä materiaalikustannuksia. Jos haluat painattaa oman kuvan kankaalle, niin ota mukaan esimerkiksi yksivärinen t-paita (100 % puuvillaa) ja digitaalisessa muodossa oleva kuva. Kirjastolla on myös jonkin verran yksivärisiä t-paitoja ja kangaskasseja myynnissä.
Päivämäärät:
La 23.9. klo 10-14
Ti 24.10. klo 14.30 – 18.30
La 25.11. klo 10-14
Mitä pajassa voi tehdä?
Kokeile laitteita ja opi uutta:
- Painata lämpöprässillä valitsemasi kuva t-paitaan, kassiin tai muuhun kankaaseen. Ennen painamista haluttu kuva tulostetaan vinyylitulostimella.
- Tee tarroja vinyylileikkurilla.
- Tee pinssejä rintanappikoneella.
- Tulosta 3D-tulostimella.
- Muuta digitointipisteellä vanhoja VHS-kasetteja, diakuvia tai LP-levyjä digitaaliseen muotoon.
- Tee ompelutöitä ompelukoneella.
- Käytä paperisilppuria.
Pajatila mahdollistaa myös yhteisöllisten projektien toteuttamisen. Erilaiset toimijat, kuten koululuokat, yhdistykset, harrastuspiirit, taloyhtiöt ja talkoopiirit, ovat tervetulleita kirjastoon oppimaan yhdessä.
Mitä tämä maksaa?
Laitteiden käyttäminen on pääasiassa ilmaista. Joihinkin laitteisiin kuuluu pieniä materiaalikustannuksia. Laitteet on tarkoitettu yksityishenkilöiden ja ryhmien käyttöön, ei kaupallisille toimijoille.
- 3D-tulostimen materiaalimaksu:
- 1 e /yksivärinen tuloste
- 1,50 e/kaksivärinen tuloste
- Laminointi:
- A4 0,25 e/kpl
- A3 0,50 e/kpl
- Rintanappi: 0,50 e/kpl
- Vinyylileikkuri:
- Vinyylimateriaali: 1,50 e/10 cm pituinen pala 48 cm leveää vinyylirullaa
- Tarramateriaali: 1,50 e/10 cm pituinen pala 48 cm leveää tarrarullaa
Onko mahdollista saada opastusta?
Henkilökunta opastaa tarvittaessa alkuun. Voit varata 30 minuutin mittaisen opastuksen. Henkilökunta ei kuitenkaan tee valmiiksi asti mitään, vaan pääset itse harjoittelemaan laitteiden käyttöä.
Miten varaan ajan?
Varaa aika sähköpostilla kirjastonpaja@porvoo.fi. Eri laitteiden käyttöön kuluva aika vaihtelee, ja aika-arviot on kerrottu laitekohtaisissa esittelyissä.
Tutustu tarkemmin pajan laitteisiin
3D-tulostimet
Kirjastossa on käytössä Ultimaker 3s -tulostin. 3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista. Tulostusmateriaalina käytetään myrkytöntä ja biohajoavaa PLA-muovia.
Tulostamiseen tarvitaan 3D-mallitiedosto STL-, OBJ-, X3D-, 3MF-muodossa. Valmiita, ilmaisia malleja on ladattavissa esimerkiksi näiltä sivuilta:
Jos haluat luoda oman mallin, sen tekemiseen sopii lähes mikä tahansa CAD- tai 3D-mallinnusohjelma. Ilmaisia mallinnusohjelmia ovat esimerkiksi:
Vastaat itse tulostuksesta ja 3D-mallista. Kirjasto ei opeta tekemään 3D-malleja.
Sinun tulee olla paikalla tulostuksen alkaessa, mutta paikalla ei tarvitse välttämättä olla koko tulostuksen ajan. Tulostin ei voi jäädä päälle sulkemisajan jälkeen. Jos et ole paikalla tulostuksen loppuessa, laitetaan valmiit tulosteet säilöön.
Tulostukseen kuluva aika riippuu tulostettavasta 3D-mallista. Aikaa kannattaa varata vähintään 2 tuntia. Tarvittaessa voit saada 30 minuutin alkuopastuksen. Kysy lisää kirjastosta.
Digitointipiste
Voit digitoida ja editoida kirjastossa analogista aineistoa, kuten vanhoja VHS-nauhoja, C-kasetteja ja dioja. Digitointipisteessä voit muokata myös digitaalisia kuvia, ääntä ja liikkuvaa kuvaa editointiohjelmistoilla.
Digitointipisteessä voi digitoida:
- LP-levyjä
- C-kasetteja
- VHS-nauhoja
- VHS-C-nauhoja
- negatiiveja ja filminegatiiveja (35 mm)
- diapositiiveja eli diakuvia
- valokuvia
Digitointilaitteeseen voi myös liittää videokameran (8 mm nauha). Myös muita laitteita on mahdollista liittää digitointilaitteeseen.
Huom! Beta-nauhoja (Betamax) ei voi digitoida.
Oman tallennusalustan voi halutessaan tuoda mukanaan, esimerkiksi muistitikku, CD- tai DVD-levy, ulkoinen tallennusalusta. Pääkirjaston asiakaspalvelusta voi ostaa tarkoitukseen sopivia CD- ja DVD-levyjä sekä muistitikkuja.
Ensimmäisen käyttökerran yhteydessä on hyvä varata opastusta laitteiden käyttöön. Henkilökunta opastaa alkuun digitoinnissa, mutta ei tee digitointia ja editointia asiakkaan puolesta.
Digitointilaitteiston varaaminen edellyttää voimassaolevaa kirjastokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää.
Digitointilaitteistoa voi käyttää kirjaston aukioloaikoina. Varauksen voi tehdä 1–4 tunniksi kerrallaan. Aikaa kannattaa varata sen mukaan, kuinka pitkästä aineistosta on kyse. Esimerkiksi VHS-kasetin digitointiin kuluu aikaa kasetin keston verran. Lisäksi aikaa kannattaa varata aineiston siirtämiseen tallennusalustalle.
Laminointikone
Laminointikoneella voi laminoida eli suojata kalvolla tavallisia A4- ja A3-kokoisia paperiarkkeja.
Laminointikoneen käyttäminen on nopeaa eikä erillistä ajan varaamista tarvita.
Ompelukone
Husqvarna Emerald 118 on helppokäyttöinen ompelukone, jossa on kaikki perusompelussa tarvittavat ominaisuudet. Aikaa ei tarvitse varata.
Paperisilppuri
Kirjaston paperisilppurilla voit tuhota asiakirjoja turvallisesti.
Rintanappikone
HUOM! Rintanappikone ei ole toistaiseksi käytössä, koska rintanappien tekemiseen tarvittavien materiaalien saatavuudessa on ongelmia. Kirjasto tiedottaa, kun materiaaleja on saatu lisää ja kone on taas käytettävissä.
Rintanappikoneella voi tehdä helposti rintamerkkejä. Rintamerkkiin tuleva kuva tulostetaan oikeankokoiseksi tavalliselle, ohuelle paperille. Rintanappia varten tarvitset kuvan, jonka halkaisija on 54 mm. Valmis rintanappi on kooltaan 45 mm. Rintanappikoneen yhteydessä on leikkuri, jolla saa kuvat oikeankokoisiksi.
Rintanappikoneen käyttäminen on nopeaa eikä erillistä ajan varaamista tarvita.
Vinyylitulostin/leikkuri ja lämpöprässi
Vinyylitulostimella voi tulostaa moniväritulosteita erilaisiin käyttötarpeisiin kuten vaatteisiin, tarroihin, opasteisiin ja sisustukseen.
Materiaalit
Materiaalin leveys on noin 480 milliä. Materiaaleina on tarravinyyli (tausta sininen) tai tekstiilivinyyli (tausta läpinäkyvä). Jos tulostettu kuva halutaan painattaa kankaaseen, käytetään lisäksi lämpösiirtokalvoa.
Lämpöprässin käyttö
Lämpöprässillä voi painattaa kuvia esimerkiksi kankaalle. Painatus voi olla monivärinen. Varaa mukaan digitaalisessa muodossa oleva kuva. Kuva tulostetaan vinyylitulostimella ja leikataan oikeankokoiseksi, minkä jälkeen sen voi prässätä kiinni haluttuun kohteeseen. Kankaan, johon haluat painaa kuvan, tulee olla puhdas ja sen tulee kestää silitystä.
Painatuksen voi myös tehdä kotona lämpösiirtokalvon avulla silitysraudalla.
Vinyylitulostimen käyttöön kannattaa varata aikaa vähintään 1 tunti. Tarvittaessa voit saada 30 minuutin alkuopastuksen. Kysyy lisää kirjastosta.
Lämpöprässin käyttämiseen ei tarvitse varata erikseen aikaa.