Hoppa till innehåll

Huvudbibliotekets verkstad

Välkommen till vår nya verkstad! Testa olika apparater, delta i grupprojekt och lär dig nytt! Verkstaden hittar du uppe på andra våningen på huvudbiblioteket.

Öppet hus i verkstaden

I verkstaden på andra våningen hålls öppet hus två gånger i månaden hela hösten. Då visar personalen hur apparaterna fungerar och det är gratis att testa dem. Besökare i alla åldrar är välkomna.

Verkstaden håller öppet hus lördagar 8.10 och 19.11 kl. 10-14 samt tisdagar 20.9 och 1.11 kl. 15-19. Under höstlovsveckan tisdagen 18.10 är det öppet hus kl. 12-18. Lördagen 10.12 är det julklappsverkstad kl. 10-14.

Vad kan man göra i verkstaden?

Prova olika apparater, återbruka och lära sig nya saker:

 • Tryck en egen bild på en t-shirt, kasse eller något annat av tyg med värmepressen. Bilden skrivs först ut på vinylskrivaren.
 • Gör klistermärken med vinylskäraren.
 • Gör pins med pinsmaskinen.
 • Skriv ut på 3D-skrivaren.
 • Spara gamla VHS-kassetter, diabilder eller LP-skivor i digital form med digitaliseringsutrustningen.
 • Sy på symaskinen.

Verkstaden kan även användas av olika grupper. Skolklasser, föreningar, hobbygrupper, husbolag och talkogrupper är välkomna till biblioteket för att lära sig tillsammans.

Vad kostar det?

Att använda verkstadens utrustning är gratis, men för några av apparaterna betalar man självkostnadspris för materialet. Apparaterna är avsedda för privatpersoner och grupper, inte för kommersiella aktörer.

 • 3D-printerns materialkostnader:
  • 1 e /enfärgad utskrift
  • 1,50 e/tvåfärgad utskrift
 • Laminering:
  • A4 0,25 e/st.
  • A3 0,50 e/st.
 • Pins: 0,50 e/st.
 • Vinylskärare:
  • Vinylmaterial: 1,50 e/10 cm lång bit, 48 cm bred vinylrulle.
  • Klistermärke: 1,50 e/10 cm lång bit, 48 cm bred rulle.

Kan ni visa hur man gör?

Vid behov kan du få hjälp av personalen med att komma igång. Boka tid för en 30 minuters introduktion. Personalen gör inte klart projektet åt dig, utan du får lära dig genom att öva.

Hur bokar jag tid?

Boka tid per e-post kirjastonpaja@porvoo.fi. Hur mycket tid som behövs varierar. En uppskattning av tidsåtgången finns vid presentationen av varje apparat.

Läs mer om verkstadens olika apparater

3D-skrivaren

En 3D-skrivare tillverkar fysiska föremål av digitala modeller. Utskriftsmaterialet som används är PLA-plast, som är en biologiskt nedbrytbar och giftfri plast baserad på majsstärkelse.

För utskrift krävs 3D-modeller i STL, OBJ, X3D, 3MF-form. Färdiga avgiftsfria modeller kan laddas ned från t.ex.:

Om du vill skapa en egen modell kan du utgå från nästan vilket som helst CAD- eller 3D-avbildningsprogram. Gratis avbildningsprogram är t.ex.:

Du sköter själv utskrivningen och 3D-modellen, vi undervisar inte i hur man gör 3D-modeller.

Du bör vara på plats då utskriften startar men inte nödvändigtvis under hela processen. Skrivaren kan inte lämnas på efter stängningstid. Om du inte är på plats då utskriften är klar läggs den i förvar.

Hur lång tid en utskrift tar beror på 3D-modellen. Det är bra att boka åtminstone 2 timmar. Vid behov kan du få en 30 minuters introduktion. Kontakta blioteket för mer information.

3D-tulostin.

Digitaliseringspunkten

På biblioteket kan du digitalisera analoga material, exempelvis gamla VHS-band, C-kassetter och diabilder. Med digitaliseringsutrustningen kan man med hjälp av editeringsprogram bearbeta digitala bilder, ljud och rörliga bilder.

Med digitaliseringsutrustningen kan du digitalisera:

 • LP-skivor
 • C-kassetter
 • VHS-band
 • VHS-C-band
 • negativ och filmnegativ (35 mm)
 • diabilder
 • fotografier

Till digitaliseringsutrustningen kan du ansluta en videokamera med ett band på 8 mm. Också en del andra apparater kan anslutas till digitaliseringsutrustningen.

Obs! Beta-band (Betamax) går inte att digitalisera.

Du kan ta med dig en minnespinne, en cd- eller dvd-skiva eller något annat externt minne att spara materialet på. Vid huvudbibliotekets servicedisk går det också att köpa cd- och dvd-skivor samt minnespinnar.

När du använder digitaliseringsutrustningen första gången kan det vara bra att boka tid för handledning i hur man använder den. Personalen hjälper dig att komma i gång, men sköter inte digitaliseringen eller editeringen åt dig.

För att reservera digitaliseringsutrustningen bör du ha ett giltigt bibliotekskort och vara minst 15 år gammal.

Digitaliseringsutrustningen kan användas under bibliotekets öppettider. Utrustningen kan reserveras för 1–4 timmar per gång. Tänk på att boka tillräckligt lång tid. Digitalisering av till exempel en VHS-kassett tar lika lång tid som det tar att spela själva kassetten. Sedan tar det ytterligare lite tid att flytta filen dit där den ska sparas.

Lamineringsmaskinen

Med lamineringsmaskinen kan du laminera vanliga pappersark i storleken A4 och A3, alltså förse dem med en skyddande plastfilm.

Det går fort att använda lamineringsmaskinen och man behöver inte boka tid.

Pinsmaskinen

Det är enkelt att göra sina egna pins. Skriv ut den bild du vill sätta på pinsen, på tunnt papper i den storlek den sedan ska vara. Du behöver en bild med diametern 54 mm. En färdig pins är 45 mm i diameter. Till pinsutrustningen hör en skärare som skär till bilden till rätt form och storlek.

Det går fort att göra en pins och man behöver inte boka tid för att använda maskinen.

Symaskinen

Symaskinen Husqvarna Emerald 118 är lätt att använda och den har alla basfunktioner som behövs för sömnad. Man behöver inte boka tid.

Vinylskäraren och värmepressen

Med vinylskäraren – som också printar – kan du skriva ut text och bilder i flerfärg för användning inom olika områden: Att trycka på kläder, som klistermärken, skyltar eller inredningsdetaljer.

Material

Materialet som används är ca 480 mm bred självhäftande vinyl (blå bakgrund) eller textilvinyl (genomskinlig bakgrund). Om den utprintade bilden ska tryckas på tyg behövs även appliceringstejp.

Att använda värmepressen

Med värmepressen kan man trycka fast bilder på till exempel tyg. Bilden kan vara i flera färger. Ta med en bild i digitalt format. Bilden skrivs ut med vinylskrivaren och skärs till rätt storlek, varefter man pressar fast den på önskad plats. Den textil som ska användas ska vara ren och tåla strykning.

Det går även att själv stryka på bilden hemma med strykjärn.

Att boka vinylskrivaren

Boka vinylskrivaren för åtminstone 1 timme. Det går att få en 30-minuters introduktion. Kontakta biblioteket för mer information.

För värmepressen behöver man inte boka tid.