Hoppa till innehåll

Det rekommenderas att alla finska hushåll förbereder sig på olika störningssituationer. Beredskap förbättrar invånarnas säkerhet, stöder invånarna i att klara störningssituationer och för med sig ro.

På den här webbsidan hittar du information om hur du själv kan förbereda dig på potentiella störningssituationer och undantagsförhållanden. Du också hittar länkar till tjänster som ger dig information både om materiell beredskap och hur du kan stärka din mentala krishanteringsförmåga.

Frågor och svar

Vanliga frågor

Var hittar man skyddsrum i Borgå?

Skyddsrum finns vid större husbolag och arbetsplatser. Dessa kan användas av de som bor eller arbetar i byggnaden. Skyddsrum finns också vid allmänna utrymmen, som skolor och vid daghem. Såna här objekt bör också ha räddningsplaner. Mindre husbolag eller egnahemshus brukar inte ha skyddsrum.

Allmänna skyddsrum finns varken i Borgå eller Östra Nyland. Detta är dock inget att oroa sig om. Om det skulle framkomma behov av att skydda invånarna skulle räddningsverket sköta skyddet av befolkningen genom att flytta (evakuera) invånare till trygga områden eller genom att anvisa skyddsställe på närliggande områden.

Hur har Borgå förberett sig på möjliga farliga situationer?

Borgå stad har förberett sig på störningssituationer och undantagsförhållanden genom att uppskatta, planera och öva i mångprofessionellt samarbete med olika myndigheter och andra kommuner på området. Stadens beredskap är på god nivå.

Störningssituationer som vi förbereder oss på kan uppstå som följd av till exempel vidsträckta avbrott i försörjningen av vatten eller el, storolyckor, naturkatastrofer, cyberattacker, pandemi eller hotfulla situationer på området samt ett försämrat säkerhetsläge.

Var hittar jag information om egen beredskap?

Beredskapsrekommendationen 72 timmar som utarbetats av myndigheter och föreningar är heltäckande. Egen beredskap lönar sig.

Jag känner mig orolig, vad kan jag göra?

Var och en av oss reagerar på svåra ämnen individuellt. Fastän nyheterna kan ge upphov till olika hotbilder om världsläget bör man komma ihåg att det inte riktas något militärt hot mot Finland för närvarande. Samla information endast från pålitliga källor, exempelvis de officiella webbplatserna för staden, räddningsväsendet eller andra myndigheter.

Det är viktigt att minnas att särskilt på sociala medier sprids mycket material som inte grundar sig på fakta. Tro inte på rykten, och sprid inte dem vidare. På sidan 72 timmar finns information om hur du kan känna igen informationspåverkan.

Kontakta Östra Nylands social- och krisjour om du behöver akut hjälp. Tfn 019 5600 150.

Hur kan jag stöda oroande barn eller unga?

Den normala vardagen utgör grunden för barnets säkerhetskänsla. Du kan bra säga till barnet att ’’jag ser att du verkar vara lite rädd’’. Och kom ihåg att betona att ’’det är ingen fara, du är trygg.’’ I barnfamiljer bör man skydda barnen från upprörande nyhetsbilder och de vuxnas oro. Det vore bra om föräldrar skulle diskutera världsläget så att barnet inte hör.

Barnen behöver de vuxnas stöd för att känna igen och sätta ord på svåra känslor. Naturliga sätt för barn att hantera saker är att rita eller leka. Det är bra att uppmuntra barnet till ritande eller lekande. Du kan också läsa tillsammans med barnet. Vid Borgå stadsbibliotek finns en hel del att läsa för barn i alla åldrar.

Borgå stads ungdomstjänster erbjuder säkra platser där unga kan träffas. Ungdomstjänsterna stöder också de ungas välbefinnande som helhet.

Jag vill hjälpa till, hur gör jag det?

I Borgåområdet finns det flera föreningar och sammanslutningar som hjälper till att bygga upp en bra och trygg vardag.

Till exempel Frivilliga räddningstjänsten, Vapepa, är ett nätverk av frivilliga hjälpare och består av över 50 organisationer, vars räddningsteam stöder myndigheterna i olyckor och andra krissituationer. I Vapepa kan du arbeta och utbilda dig i till frivilligarbete som passar dina färdigheter och intresser, till exempel, första hjälp, emotionellt stöd, terrängsökning, matförsörjning, oljebekämpning eller sjöräddning.

Har du frågor eller vill du ge respons? Vill du göra en anmälan till staden?

I ePorvoo tjänsten kan du nå stadens experter på säkerhet och beredskap via kontakformuläret. Välj först om du vill lämna respons anonymt, eller logga in om du vill få ett svar. Välj Säkerhet och beredskap som ämnesområde i formuläret.

Nyttiga länkar