Hoppa till innehåll

Vill du delta i en bokcirkel? Behöver du digistöd? Vill du komma på en guidad rundtur på biblioteket? Titta närmare på vad biblioteket har att erbjuda.

I nätbiblioteket kan du se bibliotekets urval av böcker, tidningar, tidskrifter, filmer, musik, ljudböcker och annat material.

Digistöd på huvudbiblioteket:

ENTER rf:s frivilliga seniorer ger personlig och avgiftsfri kamrathandledning på biblioteket. Handledning ger gällande olika nättjänster, program och apparater.

IT-handledning 17.1-16.5.2023 tisdagar kl. 10–12

Plats: grupprummet för 12 personer, utan tidsbokning

Ta med din egen apparat och nödvändiga lösenord.

Allt detta hittar du på biblioteket

Besök av grupper

Vi erbjuder guidade rundturer för grupper, då vi visar biblioteket och berättar om våra tjänster och hur man använder dem. Turerna kan ordnas på finska, svenska eller engelska.

Rundturerna bokas i förväg.

Fråga mer:

Päivi-Helena Hiltula

Kirjastonhoitaja, Ryhmäkäynnit

Bibbacykeln

Har du ett evenemang på gång där det skulle passa att biblioteket deltar? Boka ett besök av bibbacykeln. Vi tar med oss ett litet urval böcker att låna och presenterar bibliotekets tjänster. Besöket kan skräddarsys enligt era önskemål.

Bibliotekets verkstad

  • Tryck en egen bild på en t-shirt, kasse eller något annat av tyg med värmepressen. Bilden skrivs först ut på vinylskrivaren.
  • Gör klistermärken med vinylskäraren.
  • Gör pins med pinsmaskinen.
  • Skriv ut på 3D-skrivaren.
  • Spara gamla VHS-kassetter, diabilder eller LP-skivor i digital form med digitaliseringsutrustningen.
  • Sy på symaskinen.

Bokcirklar

Biblioteket ordnar bokcirklar på finska och svenska. Grupperna träffas en gång i månaden. Varje år i slutet av sommaren tar vi emot anmälningar till bokcirklarna.

Boktips

Bibliotekets material och boktips hittar du i nätbiblioteket.

Titta närmare på boktipsen i nätbiblioteket:

Brädspel

Det går att låna brädspel från biblioteket. Lånetiden för brädspel är två veckor, och de kan inte reserveras. De skickas inte heller till andra bibliotek, utan går enbart att låna direkt från huvudbiblioteket. Även om ett brädspel i nätbiblioteket ser ut att vara utlånat (rött kryss) finns det på biblioteket och kan lånas om det saknar förfallodag.

Digistöd på biblioteket

Biblioteket handleder kunderna i digitala ärenden i den dagliga kundbetjäningen och vid för ändamålet ordnade tillfällen. Handledning ges gällande olika nättjänster, program och apparater.

Digistöd som ges i kundbetjäningen kan variera beroende på biblioteket och personalen som just då är på plats. Personalen hjälper inte kunder med nättjänster som kräver stark autentisering.

ENTER rf:s frivilliga seniorer ger personlig och avgiftsfri kamrathandledning på biblioteket:

Digistöd på huvudbiblioteket 17.1-16.5.2023
Tisdagar kl. 10-12
Plats: grupprummet för 12 personer, utan tidsbokning

Digistöd på Vårberga biblioteket 18.1-17.5.2023
Onsdagar kl. 10-12, utan tidsbokning

Ta med din egen apparat och nödvändiga lösenord.

Elpiano

På huvudbiblioteket finns ett elpiano som man får använda med hörlurar utan tidsbokning.

Lokalhistoria

På biblioteket kan du forska i lokalhistorien. Material kan sökas i nätbiblioteket och på huvudbiblioteket finns hembygdssamlingen, i vilken vi har samlat material som har att göra med Borgås historia. Lokaltidningar finns både i form av inbundna årgångar och på mikrofilm.

Material på nätet

Bibliotekets e-material

Biblioteket erbjuder olika webbtjänster där du hittar ljudböcker, e-böcker, filmer, tidskrifter och musik. Mer information hittar du på nätbiblioteket.


På e-materialsidan finns även länkar till material och databaser som är fritt tillgängliga på nätet.

Nationalencyclopedin

Svensk encyklopedi på nätet. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer.

Motionsredskap

I huvudbiblioteket finns motionsredskap för utlåning. Vi har till exempel gångstavar, frisbeegolf-set, padelracketar, hula-hularingar, käpphästar och kompasser.

Lånetiden för motionsredskap är tio dagar, och de kan inte förnyas eller reserveras. De skickas inte heller till andra bibliotek, utan går enbart att låna direkt från huvudbiblioteket.

Släktforskning

På biblioteket finns möjligheter till släktforskning. I huvudbibliotekets magasin har vi mikrofilmsläsare för den som vill läsa kyrkböcker på mikrofilm. Även litteraturen om släktforskning finns i närheten av läsapparaterna. Material som inte finns på biblioteket kan beställas som fjärrlån.