Hoppa till innehåll

Vill du delta i en bokcirkel? Behöver du digistöd? Vill du komma på en guidad rundtur på biblioteket? Titta närmare på vad biblioteket har att erbjuda.

I nätbiblioteket kan du se bibliotekets urval av böcker, tidningar, tidskrifter, filmer, musik, ljudböcker och annat material.

Digistöd på huvudbiblioteket:

ENTER rf:s frivilliga seniorer ger personlig och avgiftsfri kamrathandledning på biblioteket. Handledning ges gällande olika nättjänster, program och apparater.

IT-handledning 5.9–12.12.2023 tisdagar kl. 10–12, utan tidsbeställning.

Ta med din egen apparat och nödvändiga lösenord.

Allt detta hittar du på biblioteket

Besök av grupper

Vi erbjuder guidade rundturer för grupper, då vi visar biblioteket och berättar om våra tjänster och hur man använder dem. Turerna kan ordnas på finska, svenska eller engelska.

Rundturerna bokas i förväg.

Fråga mer:

Päivi-Helena Hiltula

Kirjastonhoitaja, Ryhmäkäynnit

Bibbacykeln

Har du ett evenemang på gång där det skulle passa att biblioteket deltar? Boka ett besök av bibbacykeln. Vi tar med oss ett litet urval böcker att låna och presenterar bibliotekets tjänster. Besöket kan skräddarsys enligt era önskemål.

Bokcirklar

Biblioteket ordnar bokcirklar på finska, svenska och engelska.

Bokcirkeln på svenska:

Gruppen är densamma under hela terminen, så man anmäler sig till hela terminens bokcirkel. Anmälan till louise.agnesdotter@porvoo.fi senast 29.8. Vi träffas i det stora mötesrummet på övervåningen på tisdagar kl. 17.30.

Datum och böcker

Tis 5.9 Maja Ekelöf: Rapport från en skurhink

Tis 10.10 Aleksis Kivi: Sju bröder

Tis 21.11 Anneli Jordahl: Björnjägarens döttrar: en berättelse om sju systrar

Bokcirkeln på finska:

Vi arrangerar två bokcirklar på finska, vardera med plats för 10 deltagare. Anmälan för hela höstsäsongen till seija.kivela@porvoo.fi eller 040 489 5775. Onsdagens bokcirkeln träffas under dagen kl. 13.30 och torsdagens bokcirkeln träffas på kvällen kl. 17.30.

Datum och böcker

Ons 30.8 och tors 31.8 Colm Tóibín: Äitejä ja poikia
Ons 27.9 och tors 28.9 Kjell Westö: Kangastus 38
Ons 1.11 och tors 2.11 Taiye Selasi: Ghana ikuisesti
Ons 29.11 och tors 30.11 Alice Munro: Kallis elämä

Bokcirkeln på engelska:

“Five O’Clock Tea with a book” är en bokcirkel på Borgå huvudbiblioteket, där du kan använda din engelska oavsett om du har engelska som modersmål eller bara förbättra dina kunskaper i engelska. Bokcirkeln har plats för 10 deltagare. Anmäla till marika.sykko@porvoo.fi. Bokcirkeln träffas på tisdagar kl. 17-19.

Datum och böcker

Tis 19.9 Ayobami Adebayo: Stay with Me
Tis 24.10 Quan Barry: When I’m Gone, Look for Me in the East
Tis 28.11 Shelby van Pelt: Remarkably Bright Creatures

Boktips

Bibliotekets material och boktips hittar du i nätbiblioteket.

Titta närmare på boktipsen i nätbiblioteket:

Brädspel

Det går att låna brädspel från biblioteket. Lånetiden för brädspel är två veckor, och de kan inte reserveras. De skickas inte heller till andra bibliotek, utan går enbart att låna direkt från huvudbiblioteket. Även om ett brädspel i nätbiblioteket ser ut att vara utlånat (rött kryss) finns det på biblioteket och kan lånas om det saknar förfallodag.

Digistöd på biblioteket

Biblioteket handleder kunderna i digitala ärenden i den dagliga kundbetjäningen och vid för ändamålet ordnade tillfällen. Handledning ges gällande olika nättjänster, program och apparater.

Digistöd som ges i kundbetjäningen kan variera beroende på biblioteket och personalen som just då är på plats. Personalen hjälper inte kunder med nättjänster som kräver stark autentisering.

ENTER rf:s frivilliga seniorer ger personlig och avgiftsfri kamrathandledning på biblioteket.

Ta med din egen apparat och nödvändiga lösenord.

Huvudbiblioteket:

IT-handledning 5.9–12.12.2023 tisdagar kl. 10–12, utan tidsbeställning.

Vårberga:

IT-handledning 6.9–13.12.2023 (ej 6.12) onsdagar kl. 10–12, utan tidsbeställning.

Gammelbacka:

IT-handledning 7.9–14.12.2023 torsdagar (jämna veckor) kl. 10–12: 7.9, 21.9, 5.10, 19.10, 2.11, 16.11, 30.11 och 14.12

Tidsbeställning på biblioteket tfn 040 197 7212, kirjastog@porvoo.fi

Elpiano

På huvudbiblioteket finns ett elpiano som man får använda med hörlurar utan tidsbokning.

Lokalhistoria

På biblioteket kan du forska i lokalhistorien. Material kan sökas i nätbiblioteket och på huvudbiblioteket finns hembygdssamlingen, i vilken vi har samlat material som har att göra med Borgås historia. Lokaltidningar finns både i form av inbundna årgångar och på mikrofilm.

Material på nätet

Bibliotekets e-material

Biblioteket erbjuder olika webbtjänster där du hittar ljudböcker, e-böcker, filmer, tidskrifter och musik. Mer information hittar du på nätbiblioteket.


På e-materialsidan finns även länkar till material och databaser som är fritt tillgängliga på nätet.

Nationalencyclopedin

Svensk encyklopedi på nätet. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer.

Motionsredskap

I huvudbiblioteket finns motionsredskap för utlåning. Vi har till exempel gångstavar, frisbeegolf-set, padelracketar, hula-hularingar, käpphästar och kompasser.

Lånetiden för motionsredskap är tio dagar, och de kan inte förnyas eller reserveras. De skickas inte heller till andra bibliotek, utan går enbart att låna direkt från huvudbiblioteket.

Släktforskning

På biblioteket finns möjligheter till släktforskning. I huvudbibliotekets magasin har vi mikrofilmsläsare för den som vill läsa kyrkböcker på mikrofilm. Även litteraturen om släktforskning finns i närheten av läsapparaterna. Material som inte finns på biblioteket kan beställas som fjärrlån.