Hoppa till innehåll

Fjärrlån

Hittar du inte det du söker i Helle-nätbiblioteket? Beställ fjärrlån från andra bibliotek i Finland eller från utlandet.

Fjärrlåneservicen har sommarledigt 17.6-14.7.2024. De fjärrlånebeställningar som skickats via blanketten behandlas först efter ledigheten.

Vad kan man beställa?

Börja alltid med att kontrollera beståndsuppgifterna för det material du behöver i nätbiblioteket Helle. Som fjärrlån kan man i främsta hand beställa sådant material som inte finns i samlingarna i Borgå stadsbibliotek eller de övriga Helle-biblioteken.

Vem kan beställa?

Personer med bibliotekskort till Borgå stadsbibliotek och lånerätt kan beställa fjärrlån.

Hur beställer man?

Vi rekommenderar att man fyller i beställningsblanketten på nätet. Du behöver bibliotekskortnummer och PIN-kod för att logga in i blanketten. Det lönar sig att fylla i så mycket information som möjligt. Vi tar inte emot beställningar per telefon. Du kan också beställa fjärrlån genom att besöka biblioteket personligen.

Fjärrlåneavgifter

  • Fjärrlån från Depåbiblioteket och allmänt bibliotek (stadsbibliotek) kostar 4 €/styck.
  • Fjärrlån från övriga bibliotek (t.ex. högskolebibliotek, Helsingfors universitets bibliotek) kostar 8 €/styck.
  • För artikelkopior uppbärs avgift enligt de faktiska utgifterna.
  • För fjärrlån från utlandet uppbärs avgift enligt de faktiska utgifterna.
  • Biblioteket debiterar kunden för materialbeställningar som inte avhämtats.

Hur fort kommer ett fjärrlån?

Biblioteket strävar alltid efter att beställa material så att det kommer så fort som möjligt, och det skickas sedan med post.

Ett fjärrlån kommer oftast inom två veckor, utom om materialet är utlånat eller reserverat. Om fjärrlånebeställningen ställs i reservationskö kan lånet dröja flera veckor, till och med månader.

Lånetid och omlån

Lånetiden för fjärrlån bestäms alltid av det sändande biblioteket. Det samma gäller även andra villkor för lånet, till exempel att allt material inte ges som hemlån.

Även lånetiden för fjärrlån kan förlängas. För att förlänga fjärrlånetiden be om omlån via fjärrlånsblankett, skicka e-post: kaukopalvelu@porvoo.fi eller ring 019 520 2418. För påminnelser om försenade fjärrlån uppbärs förseningsavgift.

Beställning av kursböcker

De flesta universitetsbibliotek lånar kursböcker endast åt sina egna studerande. Fyll därför i uppgiften om den egna högskolan då beställningen gäller en kursbok.

Fjärrlån för bibliotek

Borgå stadsbibliotek skickar fjärrlån till andra bibliotek avgiftsfritt. Beställ fjärrlånet via Helle-nätbibliotek eller genom att skicka e-post kaukopalvelu@porvoo.fi.

Leveransadress för bibliotek:

Borgå stadsbibliotek
Fjärrlån
PB 96
06101 Borgå

Tfn 040 542 0211