Siirry sisältöön

Kaupunginpuisto

Kaupunginpuisto on yksi vanhimmista puistoista Porvoossa. Se liittyy Carl Ludvig Engelin 1800-luvun alkuvuosina suunnittelemaan asemakaavaan.

Torin laidalla sijainneen hotelli Seurahuoneen ravintoloitsija Wahlströmille annettiin 1800-luvulla tehtäväksi perustaa hotellin takana olevalle alueelle puisto ja taimitarha. Hanke jäi suurimmaksi osaksi toteuttamatta. Kaupunki otti alueen haltuunsa 1870-luvulla ja jatkoi puiston rakennustöitä.

Puiston entinen nimi oli Kaivopuisto. Se oli nimetty julkisen kaivon mukaan, joka on puistossa edelleen. Kaivoa käyttivät varsinkin kaupunkiin saapuvat matkailijat ja torilla vierailevat maaseudun asukkaat.

Kaupunginpuistossa oli 1800-luvun lopulla tarjoilupaviljonki, joka siirrettiin Kokonniemen kansanpuistoon vuonna 1901.

Musiikkilava puistossa oli jo 1900-luvun alussa, mutta se purettiin. Aukion keskellä on vesiallas, jota koristaa Pekka Alavan vuonna 1947 tekemä patsas nimeltä Poika ja kala.

Lisäksi puistossa on vuonna 1964 pystytetty kirjailija Johannes Linnankosken muistopatsas.

Puistossa risteilee puiden reunustamia käytäviä, joiden väliin jäävillä nurmialueilla monet porvoolaiset istuvat viettämässä kauniita kesäpäiviä. Kesäkukkaistutuksilla luodaan puu- ja pensasvaltaiseen puistoon väripilkkuja.

Linnankoskenkadun puoleisessa päädyssä on leikkipuisto. Torin puoleisessa päädyssä on kaupungin tenniskenttä, johon voi varata vuoroja puiston laidalla sijaitsevasta kahvilasta.