Siirry sisältöön

Runebergin päivä

5. helmikuuta vietetään kansallisrunoilija J. L. Runebergin syntymäpäivää. Porvoossa Runebergin päivää juhlitaan monipuolisella ohjelmatarjonnalla.

Koko Porvoon Runeberg

Kansallisrunoilija J. L. Runebergin syntymäpäivää juhlittiin vuonna 2023 Porvoossa laajasti. Yleisölle oli tarjolla paljon ohjelmaa, johon oli vapaa pääsy. Ohjelmasta löytyi kirjailijatapaamisia, näyttelyä, työpajaa, Runeberg aiheisia konsertteja, kuorolaulua ja tunnelmallista soihtukulkuetta. Kaiken kaikkiaan noin 4000 henkilöä osallistui Runebergin päivän tapahtumiin.

Juhlapäivä Runebergin kodissa

Runebergin päivän juhlinnat huipentuivat J. L. Runebergin kodissa sunnuntaina 5. helmikuuta. Mutta jo lauantaina virittäydyttiin juhlatunnelmaan kun saimme kuulla kansallisrunoilijan teksteihin sävellettyä musiikkia. Renkituvassa teimme juhlavia kunniamerkkejä.

Museo oli juhlapäivänä auki tavallista pidempään klo 10-19 ja museoon oli vapaa pääsy kaikille. Perinteinen soihtukulkue lähti Porvoon VPK:n talolta ja meni vanhan kaupungin kautta Runebergien haudalle ja sieltä Runebergin puistoon ja Runebergin kotiin missä Runebergskören BSB esiintyi.

Kotimuseo tarjosi päivän aikana opastuksia tasatunnein kolmella eri kielellä. Museossa avautui myös uusi näyttely Koko kansan Runeberg, joka tutustuttaa meidät kansallisrunoilija J. L. Runebergin muistamisen perinteen eri muotoihin ympäri Suomea. Näyttely on avoinna vuoteen 2025.

Runebergin kirjallisuuspalkinto ja Runeberg Junior

Vuosittain vaihtuva valitsijalautakunta valitsee Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaat, joiden joukosta palkintolautakunta valitsee voittajan. Voittaja on julkaistu Runebergin päivänä 5. helmikuuta vuodesta 1987. Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaetaan 5. helmikuuta kaupungintalolla kutsuvierastilaisuudessa klo 13. Palkinnon jakavat Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Runeberg Junior on Porvoon kaupungin ja Sanomalehti Östnyland / Ksf Median perustama lastenkirjallisuuspalkinto ja se jaettiin ensimmäistä kertaa J. L. Runebergin päivänä 5.2.2017. Palkinto myönnetään suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset. Palkinnolla halutaan edistää lasten lukuintoa.

Kirjailijavierailut kouluissa

Porvoon peruskouluissa vierailee vuosittain Runebergin päivänä kirjailijoita kertomassa oppilaille kirjoittamisesta ja kirjailijan ammatista. Perinteeksi muodostuneet vierailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1980.

Kirjailijat vierailivat kymmenessä koulussa 3.2.2023. Kirjailijavierailun sai vuonna 2023 Linnajoen koulu, Pääskytien koulu, Hinthaaran koulu, Jokilaakson koulu, Huhtisen koulu, Lyceiparkens skola, Strömborgska skolan, Hindhår skola, Grännäs skola ja Kvarnbackens skola.

Veronica Svenskberg

Kulttuurituottaja

Lisätiedot

Thomas Weissman

Kulttuurituottaja

Sanni Saarinen

Kirjastonhoitaja, Tapahtumat ja näyttelyt