Siirry sisältöön

Fredrika Runeberginpuiston avajaisia juhlittiin keväällä 2004. Samana vuonna oli kulunut 200 vuotta Johan Ludvig Runebergin syntymästä. Juhlavuoteen liittyen Runebergien kodin puutarha kunnostettiin ja puisto rakennettiin Fredrika Runebergin ja hänen elämäntyönsä kunniaksi.

Runebergit muuttivat Porvooseen vuonna 1837. Heidän ensimmäinen asuntonsa sijaitsi Fredrika Runeberginpuiston viereisessä talossa osoitteessa Rihkamakatu 8.

Puistoon on istutettu kasvilajeja, joiden tiedetään kuuluneen Fredrikan lempikasveihin. Näitä ovat esimerkiksi ruusut ja jasmikkeet. Myös kesäkukkaistutuksiin pyritään valitsemaan lajeja, joita Fredrika käytti kotipuutarhassaan. Keväällä puistossa kukkivat tulppaanit ja luumupuut. Juhannuksen tienoilla suureksi pensasryhmäksi istutettu Rosa Pimpinellifolia -ryhmään kuuluva ruusulajike ”Juhannusmorsian” valtaa puiston tuoksullaan. Puiston laidalla kasvaa vanha punatammi.

Puistossa oleva Fredrika Runebergin muistopatsas on siirretty nykyiselle paikalleen Runebergin kodin puutarhasta. Patsas on aseteltu puistoon siten, että Fredrika katsoo kohti Runebergin puistossa olevaa Johan Ludvig Runebergin patsasta.