Hoppa till innehåll

Invigningen av Fredrika Runebergs park firades på våren 2004. Samma år hade det gått 200 år sedan Johan Ludvig Runeberg föddes. På grund av jubileumsåret renoverades trädgården vid Runebergs hem och en park anlades för att hedra Fredrika Runeberg och hennes livsverk. Familjen Runeberg flyttade till Borgå år 1837. Deras första bostad låg i ett hus bredvid Fredrika Runebergs park på adressen Krämaregatan 8.

I parken har planterats sådana växtarter som har varit bland Fredrikas favoritväxter. Dessa är till exempel rosor och schersminer. När det gäller sommarblommor strävar man efter att välja sådana arter som Fredrika hade i sin hemträdgård. På våren blommar tulpaner och plommonträd i parken. Kring midsommar börjar doften av rosensorten ”Midsommarbrud”, som hör till gruppen Rosa Pimpinellifolia, sprida sig i parken. Dessa rosor har planterats i en stor grupp. I kanten av parken växer en gammal rödek.

I parken finns en staty av Fredrika Runeberg som har flyttats till sin nuvarande plats från trädgården vid Runebergs hem. Man har placerat statyn i parken så att Fredrika tittar mot statyn av Johan Ludvig Runeberg som ligger i Runebergsesplanaden.