Siirry sisältöön

J. L. Runebergin hautamuistomerkki

Johan Ludvig Runeberg kuoli 73-vuotiaana 6. toukokuuta 1877. Hänet on haudattu Porvooseen Näsinmäen hautausmaalle.

J. L. Runebergin hauta sijaitsee korkean kummun päällä. Hautaholvi on louhittu kallioon. Fredrika Runeberg kuoli 1879, ja hänet haudattiin samaan holviin. Fredrikan nimi on muistomerkin toisella puolella.

Runebergin haudalla oli aluksi risti, jonka joukko helsinkiläisiä naisia oli tilannut Pietarista. Vuonna 1879 järjestettiin hautamuistomerkin saamiseksi suunnittelukilpailu. Hanke kuitenkin viivästyi ja keskeytyi puutteellisen rahoituksen vuoksi. Suunnittelukilpailuja järjestettiin lopulta kaikkiaan kolme. Viimeisimmän voitti arkkitehti Ferdinand Öhman.

Mustasta graniitista valmistettu muistomerkki rahoitettiin kansalaiskeräyksellä, ja se paljastettiin 5. toukokuuta 1888. Sen etusivulla on koristeena tähti ja teksti ”Fosterlandet reste vården” (Isänmaa pystytti muistomerkin); paaden takasivulla on tähti ja lyyra.

Hautajaispäivänä kaupunki hiljeni

Runebergin hautajaispäivänä 12. toukokuuta kaupungissa oli suruliputus ja kaupat olivat kiinni. Runebergin kodilta hautapaikalle johtanutta reittiä reunustivat kuuset, ja se oli koristeltu kuusenhavuilla.

Hautajaissaattueessa kulkivat perheen ja sukulaisten ohella muun muassa hallituksen, senaatin, kirkon, yliopiston ja Porvoon kaupungin edustajia, taiteilijoita ja kirjailijoita sekä kaupungin asukkaita.

Fredrik Pacius johti tilaisuudessa kaartin soittokuntaa ja ylioppilaiden laulajia. Runebergin ystävä J. V. Snellman piti haudalla muistopuheen Suomen kansan puolesta ja laski haudalle kieloista ja laakerinlehdistä sidotun seppeleen. Myös toinen ystävä, Zachris Topelius, puhui haudalla yliopiston edustajana.

Lähteet: Rahikainen, Agneta: Johan Ludvig & Fredrika Runeberg – En bildbiografi. Helsingfors 2003; Lindgren, Liisa. Memoria — hautakuvanveisto ja muistojen kulttuuri, Helsinki 2009; Kuva: Gustav Sandberg, SLS 1849_457, Finna.fi.