Siirry sisältöön

28 vuotta olen pitänyt päämajaa Porvoossa ja haluankin nyt Galleria Vanha Kappalaisentalon näyttelyssäni esitellä tämän ajanjakson tuotantoa kaikille porvoolaisille ja sattumalta tai tarkoituksella kaupunkiin eksyville sekä myös itselleni.

Näyttelyssä esillä olevien omien töiden valinta on ollut tuskallinen ja työläs mutta myös antoisa ja silmiä avaava prosessi. Varsinkin, kun miettii, että kyseisenä aikana olen tehnyt noin 40 yksityisnäyttelyä ja satakunta ryhmänäyttelyä. Valintaprosessi näyttelyssä esillä olevista teoksista on ollut yhtaikaa hauskaa ja stressaavaa! Hauskuus on taaksepäin katsomisessa ja hermoja raastavan vaikeaa on ollut tehdä päätöksiä siitä mitä valita. Samalla toki näen, mitä on vielä tekemättä. Raatihuoneentorin laidalla, Vanhassa Porvoossa sijaitseva Galleria Vanha Kappalaisentalo on ollut pihapiireineen minulle monien kesäjuhlien, ryhmänäyttelyiden ja kokousten paikka. Se on yksi kauneimmista näyttelytiloista Porvoossa ja maassamme. Ja ykkösvaihtoehto minulle näyttelyn pitämiseen Porvoossa.

Vuodesta 1996 lähtien tekemäni matka Porvoossa on ollut henkilökohtaisessa elämässäni parasta aikaa. Täällä on ollut helppo kasvattaa perhe ja myös keskittyä työskentelyyn ”Vanhan Porvoon katolla”, oman työhuoneen rauhassa. Suurin syy Porvooseen muuttoon oli vanha koristepuusepänverstastehdas, johon minun ja vaimoni työtilat mahtuivat ja antoivat ja antavat edelleen molemmille rauhan keskittyä omaan työskentelyyn. Monta vuotta tästä ajasta on oltu matkoilla ja paluu kotiin ja omalle työhuoneelle on aina ollut mukavaa.

Tämä näyttely on toinen isompi yksityisnäyttelyni Porvoossa 27 vuoteen. Ensimmäinen yksityisnäyttelyni oli vuonna 1997 kirkkotorilla sijainneessa Galleria Johan S:ssä ja nyt vuonna 2024 näyttely Galleria Vanha Kappalaisentalossa on toinen yksityisnäyttelyni. Välissä on ollut monta yhteisnäyttelyä myös Porvoossa mm. Porvoon taiteilijaseuran ja Porvoon Taideyhdistyksen järjestäminä mutta myös mielenkiintoisia projekteja kuten galleria Daisyssä pieni näyttely Maalarin ja kehystäjän vuoropuhelua. Tilaustöitäkin olen saanut tehdä, joista Länsirannan taideohjelman diskobussipysäkki Värijuhlat (2021) monine osineen Taidetehdasta vastapäätä on yksi.

Mutta tärkein asia Porvoossa on minulle ollut työhuoneen rauha. Sen takia on myös mielellään tehnyt ylimääräisiä keikkoja, joilla kustantaa perheen talouden lisäksi myös työhuoneen kunnostuksen ja ylläpidon. Ja mikä parasta, tämä tunne Porvoosta kotina on vain vahvistunut.

Työni vuosilta 1996–2024 ovat useista sarjoista ja näyttelyistä, joita olen pitänyt lähinnä Helsingissä ja ulkomailla eikä suurinta osaa niistä ole Porvoossa aikaisemmin nähty. Mukana on myös pienempiä töitä, joita ei ole nähty missään ennen. Ja lisäyllätyksenä voi löytyä jotain Porvoosta…

Petri Hytönen Porvoossa 1.5.2024

Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, Porvoo.
11.5.-16.6.2024 ti-su klo 10-16.
Vapaa pääsy