Walter Runeberg

Walter Magnus Runeberg syntyi Porvoossa vuonna 1838 Johan Ludvig ja Fredrika Runebergin kolmantena poikana.

Walter oli hiljainen ja vetäytyvä lapsi. Hän piirteli ja muovaili itsekseen. Koulunkäynti ei ottanut sujuakseen ja vanhemmat antoivatkin Walterille mahdollisuuden kouluttautua taiteilijaksi, vaikka akateeminen tutkinto olisikin ollut ajan hengen mukaan toivotumpi. Walter kävi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulua ja opiskeli ylioppilaaksi samanaikaisesti Helsingissä. Tämän jälkeen hän aloitti opinnot Turun piirustuskoulussa. Siellä opiskeli myös Walterin tuleva vaimo Lina Elfvingiin.

Kööpenhamina

Walter opiskeli kuvanveistoa Kööpenhaminan taideakatemiassa aikansa mestareiden opetuksessa (1858–1862). Walter omaksui aikakauden vallitsevan tyylisuunnan, uusklassismin, joka suosi antiikin veistosten muotoihanteita ja mytologisia aiheita.

Rooma

Rooma oli näihin aikoihin Euroopan taide-elämän keskus ja sinne Walterkin muutti. Roomassa oli taidekouluja jatko-opiskeluihin ja antiikin aiheita runsaasti tarjolla. Vaimo Lina muutti Roomaan miehensä luo. Walter kehittyi suuresti Rooman aikana ja alkoi tehdä jo suurempia monumentaalisia teoksia.

Pariisi

Vuonna 1876 Walter Runeberg muutti Lina-vaimonsa ja pienen Nino-poikansa kanssa Pariisiin. Pariisissa Walterille ja Linalle syntyivät vielä tytär Vasthi ja poika Alfred. Perhe eli Pariisissa 17 vuotta. Pariisista tuli 1800-luvun lopulla yhä tärkeämpi taidekaupunki ja tyyli-ihanteet vaihtuivat. Myös Walterin tyyli kehittyi vähitellen realistisemmaksi. Pariisissa hän teki suurimmat monumenttiteoksensa, mm. Aleksanteri II:n patsaan Helsingin Tuomiokirkon edustalle.

Helsinki

Walter Runeberg asui ulkomailla kaikkiaan lähes 40 vuotta, kunnes asettui perheineen pysyvästi takaisin Suomeen vuonna 1907.

Walter Runeberg työskenteli Helsingin ateljeessaan kuolemaansa saakka vuonna 1920. Häneltä tilattiin runsaasti erilaisia tilaustöitä, kuten muotokuvia ja muistomerkkejä. Suomen Yhdyspankin fasadiin hän toteutti kahdeksan suurta reliefiä, joihin liittyviä kipsivaloksia on esillä veistoskokoelmassa.

Walter Runeberg oli tuottelias ja menestyvä taiteilija ja Suomen kuvanveiston uranuurtaja. Hänet nimitettiin Pietarin, Ruotsin ja Tanskan taideakatemioiden jäseneksi. Runeberg edusti klassista kuvanveistoa ja häntä on luonnehdittu idealistiksi, jopa romantikoksi. Walter Runeberg korosti, että taiteilijan elämäntehtävä on kutsumus, joka vaatii taiteelta kauneutta, ylevyyttä ja ihanteellisuutta.