Siirry sisältöön

Kestävä asuminen

Asuminen muodostaa noin viidenneksen suomalaisen hiilijalanjäljestä. Voit kuitenkin vähentää asumisen ilmastovaikutuksia kustannuksia samanaikaisesti. Tälle sivulle on kerätty muutamia vinkkejä, miten pääset alkuun kestävässä asumisessa.

Vinkkejä kestävään asumiseen

Asunnon lämpötila

Tarkista asuntosi sisälämpötila. Lämpötilan laskeminen asteella pienentää lämmityskustannuksia noin viisi prosenttia. Oleskelutiloissa suositeltu lämpötila on 20-21 astetta ja makuuhuoneissa 18-20 astetta.

Kodin sähkölaitteet

Valitse kodin sähkölaitteet energiankulutuksen mukaan ja perehdy niiden energiatehokkaaseen käyttöön. Kotitalouksissa eniten sähköä kuluttavat sähkölaitteet ovat valaistus ja kylmälaitteet.

Vedenkulutus

Vähennä lämpimän veden kulutusta. Veden lämmittäminen kuluttaa energiaa ja lämmin vesi on hinnaltaan noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Ilmalämpöpumppu

Investoi ilmalämpöpumppuun tukilämmityslähteenä. Jos talossasi on suora sähkölämmitys, voi sähkölaskusi pienentyä ilmalämpöpumpun myötä jopa kolmanneksella.

Ilmanvaihto

Tarkista asuntosi ilmanvaihdon säädöt. Ilmanvaihdon osuus energiankulutuksesta voi olla jopa lähes puolet.

Asuinpaikan sijainti

Mieti asuinpaikkaa valittaessa myös omaan liikkumistarpeeseen liittyviä kysymyksiä. Kodin sijainti ratkaisee yleensä yksityisautoilun tarpeen ja määrän.

Astetta alemmas -energiansäästökampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä.