Siirry sisältöön

Tervetuloa mukaan torjumaan jättipalsamia, komealupiinia ja kurtturuusua luonnon monimuotoisuuden puolesta! Porvoon kaupunki on tänäkin vuonna mukana valtakunnallisessa soolotalkoot-kampanjassa 22.5.–31.8.2023. Voit osallistua soolotalkoot-kampanjaan omassa pihapiirissäsi, puutarhapalstallasi tai kaupungin osoittamassa talkookohteessa yksin, pienessä porukassa tai yhdistyksesi kanssa.

Torjuntakohteet kaupungin omistamilla alueilla

Voit torjua vieraslajeja ilman erillistä ilmoitusta seuraavissa kaupungin ilmoittamilla alueilla. Jos haluat torjua vieraslajeja muualla kaupungin omistamilla alueilla kuin valmiiksi merkityissä kohteissa, voit tehdä talkooilmoituksen sähköisen asioinnin kautta.

Jättipalsami

Jättipalsamin torjuntaohjeet kaupungin kohteissa

Jättipalsami tulee kitkeä ennen siemenkotavaihetta. Varret murskataan tallomalla juurten yläpuolelta Jättipalsamin voi jättää kasoihin maatumaan maastoon, kunhan se ei ole esteenä kulkemiselle. Jättipalsamit tulee koota pinoihin siten, että alimmat kasvit eivät saa valoa ja kasassa ylempänä olevat eivät pääse juurtumaan. Jättipalsamin versoja muodostuu pitkin kesää, joten samalla paikalla kannattaa käydä kitkemässä useamman kerran kesän aikana. Siementen kypsymisen jälkeen kohteita ei enää torjuta, koska riskinä on siementen leviäminen. 

Komealupiini

Komealupiinin torjuntaohjeet kaupungin kohteissa

Komealupiinia torjutaan estämällä siementen kypsyminen keräämällä kukkavarsia maljakkoon. Jos siemenet ovat ehtineet kypsyä, kukkavarret kerätään jätesäkkeihin ja jätesäkit toimitetaan Porvoon kaupungin puistovarikolla (Meritullinkatu 5–7 Porvoo) osoitettuun paikkaan.