Siirry sisältöön

Galleria Katu

Galleria Katu tuo taiteen keskelle kaupunkia. Se on taideprojekti, johon kuvataiteilija Ylva Holländer kutsuu vuosittain uuden taiteilijan. Paikkana on Mannerheiminkadun sillan alikulkukäytävä

Taidetta vanhan kaupungin kupeessa

Galleria Katu avaa kesäkuussa 2023 kuudennen näyttelyvuotensa. Ylva Holländerin kutsumana taiteilijana Irmeli Mäkilä on toteuttanut maalauksen Toista maata Galleria Kadun toiselle seinälle. Holländer on kehittänyt tällä kertaa edelleen nykyistä omaa maalaustaan Galleria Kadun toisella seinällä. Uuden teosversion nimi on Ratataa. Taiteilija on poistanut ja lisännyt maalauksen värejä ja muotoja vuodesta toiseen. Holländer kertoo sen olevan hänen ikuisuusleikkinsä, värien ja rytmien pedanttinen kaaos.

Galleria Katu sai alkunsa taiteilija Ylva Holländerin aloitteesta vuonna 2018. Ensimmäisenä toimintavuotena kutsuttuna taiteilijana oli Jaakko Rönkkö ja uudet maalaukset avautuivat 7. kesäkuuta 2018. Toisena toimintavuotena 2019 gallerian seinään piirtyi kuvataiteilija Sirkka Tapion suurikokoinen, kierteisen muodon saanut graafinen seinämuraali. Vuonna 2020 kutsuttuna taiteilijana oli Elina Sarlin, jonka seinämaalaus kuvasti vapautta, voimaa ja olemassaolon nautintoa. Galleria Katu teki kesällä 2021 yhteistyötä Pro Artibus-säätiön kanssa. Säätiö kutsui yhdessä Ylva Holländerin kanssa kuvataiteilija Annika Bergvik-Forsanderin galleriaan. Väri ja orgaaniset muodot yhdistävät näitä kahta taiteilijaa. Vuoden 2021 maalauksissa värit loivat vuoropuhelun ajassa ja tilassa. Vuonna 2022 maalaukset alikulkukäytävän toiselle seinälle toteutti helsinkiläinen kuvataiteilija Satu Rautiainen.

Galleria Katu levittäytyi vuonna 2020 yhä laajemmalle alueelle. Mannerheiminkadun sillan alle heinäkuussa avautuneessa julkisessa wc-tilassa on nähtävillä Ylva Holländerin suurikokoinen seinämaalaus, Pilkullinen pisara.