Hoppa till innehåll

Galleri Gata

Galleri Gata är ett konstprojekt, som byter skepnad en gång i året. Bildkonstnären Ylva Holländer bjuder årligen in en ny konstnär till projektet. Galleri Gata är beläget i gångtunneln under Mannerheimgatans bro.

Konst intill Gamla stan

Galleri Gata lyfter in konsten i hjärtat av staden och inleder sitt sjätte utställningsår i juni 2023. På inbjudan av Ylva Holländer har Irmeli Mäkilä skapat en målning med titeln Toista maata (Ett annat land) på den ena väggen i Galleri Gata. Holländer har fortsatt utveckla sin nuvarande målning på den andra väggen. Den nya versionen av verket heter Ratataa. Konstnären har tagit bort och lagt till färger och former i målningen år efter år. Holländer säger att det är hennes eviga lek, ett pedantiskt kaos av färger och rytmer.

Galleri Gata kom till år 2018 genom ett initiativ av Ylva Holländer. Under det första verksamhetsåret var Jaakko Rönkkö inbjuden konstnär, och de nya målningarna introducerades den 7 juni 2018. År 2019, som var det andra verksamhetsåret, gestaltades Sirkka Tapios stora, spiralformade grafiska muralmålning på väggen. Elina Sarlin var inbjuden gäst år 2020. Hennes väggmålning beskrev frihet, kraft och njutning i existensen. Galleri Gata samarbetade sommaren 2021 med stiftelsen Pro Artibus. Tillsammans med Ylva Holländer inbjöd stiftelsen bildkonstnären Annika Bergvik-Forsander till galleriet. Det som förenar dessa två konstnärer är färgerna och de organiska formerna. I 2021 års målningar gav färgerna upphov till en dialog med tid och rum.

Galleri Gata bredde ut sig alltmer år 2020. I juli öppnades under Mannerheimgatans bro ett offentligt wc-utrymme där man kan beskåda en stor väggmålning av Ylva Holländer: Prickig Droppe.

Galleria Katu 2022, Ylva Holländer: Talitintti