Hoppa till innehåll

För sjätte året bidrar Galleri Gata med glädje till Borgås stadsbild

Galleri Gatas sjätte utställningssäsong har öppnats. Tack vare Galleri Gata kommer konsten in mitt i stan, eftersom det ligger i tunneln under Mannerheimgatans bro, på adressen Mannerheimgatan 4.

Galleri Gata är ett konstprojekt dit bildkonstnären Ylva Holländer varje år bjuder in en ny konstnär. I sommar målar konstnären Irmeli Mäkilä verket Toista maata (Ett annat land) på Galleri Gatas ena vägg. Mäkilä bor och verkar i Borgnäs.

Bilden försöker alltid finna sitt förhållande till sin tid, sin miljö och sin kultur, här och nu. Verkens teman har på ett eller annat sätt haft en koppling till bildspråket i en annorlunda kultur. Mina i huvudsak abstrakta målningar innehåller ofta transkulturella element och griper efter ett möte mellan den östliga och den västliga bild- och kulturtraditionen. Jag har mött ett annat slags kultur och dess bildvärld. Den utgångspunkten har gett mina verk färg, form, rörelse, kontinuitet och mycken glädje, berättar Mäkilä.


Målningar och verk av Mäkilä har under flera årtionden varit utställda inte enbart i hemlandet utan också i Egypten, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Frankrike, Ungern, Ryssland, Estland och senast i USA år 2016. År 2017 var hon kandidat för deltagande i Beijing International Art Biennale, BIAB 2017.


Mäkiläs senaste internationella projekt genomfördes efter att hon blivit inbjuden att i december 2019 tillsammans med bildkonstgruppen Delhi Street Art Group (DSA) delta i ett socialt konstprojekt som finansierades av staden New Delhi i Indien, där inbjudna internationella konstnärer gjorde väggmålningar med olika slags teman och i skilda bostadsområden och i slummen i samarbete med invånarna.

Holländer fortsätter att måla på den andra väggen

Ylva Holländer arbetar denna gång vidare med sin befintliga målning på Galleri Gatas andra vägg. Den nya versionen av verket har fått heta Ratata. Konstnären har år efter år tagit bort och lagt till färger och former. Holländer berättar att det är hennes evighetslek, ett pedantiskt kaos av färg och rytm.

Holländer är en prisbelönt bildkonstnär som är välkänd bland Borgåborna. Hon tog år 2018 initiativ till Galleri Gata och har varit dess kurator ända sedan dess. Borgå stads kulturtjänster och kommunteknik stöder verksamheten.

Holländer och Mäkilä kan kallas Grand Old Ladies inom bildkonsten, eftersom de båda har beviljats statens extra konstnärspension.