Siirry sisältöön

Galleria Katu ilostuttaa kuudetta vuotta Porvoon kaupunkikuvaa

Galleria Katu on avannut kuudennen näyttelyvuotensa. Galleria Katu tuo taiteen keskelle kaupunkia koska se sijaitsee Mannerheiminkadun sillan alikulkukäytävässä osoitteessa Mannerheiminkatu 4.

Galleria Katu on taideprojekti, johon kuvataitelija Ylva Holländer kutsuu vuosittain uuden taiteilijan. Tänä kesänä taiteilija Irmeli Mäkilä toteuttaa maalauksen Toista maata Galleria Kadun toiselle seinälle. Mäkilä asuu ja työskentelee Pornaisissa.

Kuva hakee aina suhdettaan aikaansa, ympäristöönsä ja kulttuuriinsa, tässä ja nyt. Teosteni teemat ovat tavalla tai toisella liittyneet toisenlaisen kulttuurin kuvakieleen. Pääosin abstraktit maalaukseni sisältävät usein transkulttuurisia elementtejä ja tunnustelevat sekä idän sekä lännen kuva- ja kulttuuriperinteiden kohtaamista. Olen kohdannut toisenlaisen kulttuurin ja sen kuvamaailman. Tämä lähtökohta on antanut teoksilleni väriä, muotoa, liikettä, jatkuvuutta sekä paljon iloa, kertoo Mäkilä.

Mäkilän maalauksia ja teoksia on eri vuosikymmeninä ollut kotimaan lisäksi näyttelyissä Egyptissä, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Unkarissa, Venäjällä, Virossa ja viimeksi Yhdysvalloissa 2016. Vuonna 2017 hän oli ehdokkaana Beijing International Art Biennaleen, BIAB 2017.

Tuoreimpana kansainvälisenä hankkeena Mäkilä kutsuttiin joulukuussa 2019 DSA:n, Delhi Street Art Group -katutaideryhmän kanssa osallistumaan Intiassa New Delhin kaupungin rahoittamaan sosiaaliseen taideprojektiin, jossa kutsutut kansainväliset taiteilijat toteuttivat seinämaalauksia eri teemoin kaupungin eri asuinalueilla ja slummeissa yhteistyössä asukkaiden kanssa. 

Holländer jatkaa maalaustaan toisella seinällä

Ylva Holländer kehittää tällä kertaa edelleen nykyistä omaa maalaustaan Galleria Kadun toisella seinällä. Uuden teosversion nimi on Ratataa. Taiteilija on poistanut ja lisännyt maalauksen värejä ja muotoja vuodesta toiseen. Holländer kertoo sen olevan hänen ikuisuusleikkinsä, värien ja rytmien pedanttinen kaaos.

Holländer on palkittu ja tuttu kuvataiteilija porvoolaisille. Hän teki vuonna 2018 aloitteen Galleria Kadusta ja on kuratoinut sitä vuodesta 2018 lähtien. Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut ja kuntatekniikka tukevat toimintaa.

Holländeria ja Mäkilää voidaan kutsua kuvataiteen Grand Old Ladyiksi; he molemmat nauttivat Valtion ylimääräistä taiteilijaeläkettä.