Siirry sisältöön

Porvoon Valot -festivaali vyöryy kaupunkiin teemalla leikkisyys 9. ja 10. helmikuuta

Porvoon Valot -festivaali järjestetään viidennen kerran Porvoon keskustan alueella 9. ja 10. helmikuuta klo 18–21. Vuoden 2024 festivaalin aikana kävijät kohtaavat erilaisia valoteoksia ja tapahtumia teemalla leikkisyys. Valofestivaalin teemaan kuuluvat rohkeat kokeilut ja mielenkiintoiset teokset yllättävissä paikoissa.

Porvoon valot kartta.

Visit Porvoo tuottaa Porvoon Valot viidennen kerran yhteistyössä monen toimijan kanssa. Festivaali on ilahduttanut tuhansia kävijöitä ja haluamme muistuttaa kävijöitä, että niin majoitus kuin ravintolavaraukset kannattaa tehdä ajoissa. Kaupunki täyttyy iloisista festivaalivieraista ja Porvoon monipuoliset palvelut ovat osa elämystä. Vanhan Porvoon putiikit ja ravintolat täyttyvät ihmisistä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Viisitoista eri kohdetta eri puolilla kaupunkia

Tänä vuonna festivaali koostuu jopa viidestätoista eri kohteesta ympäri kaupunkia. Ensimmäistä kertaa osaksi festivaalia saapuu kolme slovakialaista taideteosta.
Viktor Frešon Mega Viki on suuri, hehkuva ilmapallo peruspiirroksella silmistä ja suusta. Teoksessa on yksinkertainen, graafinen piirustus silmistä ja pyöreistä huulista valaistulla ilmapallolla, joka muistuttaa perinteisiä japanilaisia kokeshi-nukkeja.
– Kun suuren, yli kuusi metriä halkaisijalta valaistun pallon tuo Vanhaan Porvooseen herättää se varmasti ihmettelyä, tapahtumapäällikkö Katarina Broas toteaa.
Stroon on slovakialainen ambientmusiikkitaiteilija, joka esiintyy Näsin kartanossa kahtena iltana.

Näsin kartano pysyy valaistuna helmikuun loppuun

Näsin kartano valaistaan Aleksi Hakalan toimesta ja äänimaailman teokselle on suunnittelut Frans Andersson. Näsin kartano pidetään valaistuna festivaalin jälkeen koko helmikuun.
– Teos muuttuu kuukauden aikana hienovaraisesti, joten kannattaa pitää Näsin kartanoa silmällä koko kuukauden, Broas vinkkaa.
Mannerheiminkadun ja kävelysillan väliin jäävälle alueelle rakennetaan valotaiteilija Sedemminutin teos Fragments, jossa valaistut kehykset muodostavat alueelle kokonaisuuden.
Vaikka eletään talvikautta, on kauppatorille tulossa Tanssivat vedet -teos, joka luo alueelle jännittävän kontrastin vuodenaikaan nähden.
Kulttuuripalvelut tuottaa Taidetehtaalle, niin Taidehalliin kuin Tehdassaliin, taiteilija Alexander Salvesenin valoteoksia.
Taidetehtaan aukiolla on Mixan teos Loistava labyrintti.
– Tutki käytäviä ja siirry eteenpäin lumoavassa valolabyrintissa. Teoksessa pelaajan tehtävänä on etsiä reitti ulos labyrintistä ja pitää hauskaa siinä samalla, Broas kertoo.
Aleksinpuisto Länsirannalla muuttuu valon ja tanssin näyttämöksi, sillä Taikatulien tulitaiteilijat esiintyvät Mystique -esityksellä molempina päivinä klo 18.30, 19.30 ja 20.30.

Koirille valopantoja

Tänä vuonna muistetaan myös lemmikkejä, sillä Visit Porvoo jakaa koiravieraille ladattavia valopantoja. Valopantoja löytyy neljässä koossa ja niitä on jaossa 1000 kpl. Ota karvakuono mukaan lenkille ja nouda oma valopanta koirallesi.
Kaupunginpuistossa nähdään Capitalin AV:n teos Engelsplan, joka herättää henkiin jäätyneen suihkulähteen. Teoksen on suunnitellut Max Lapinsuo-Sylwén ja Niklas Pajunen /Capital Creative. Toteuttaja Capital AV.
Max Lapinsuo-Sylwén ja Miika “Rölli” Ridanpää / Capital Creative suunnittelema teos Talon noste toteutetaan Capital AV:n toimesta kaupungintalon julkisivuun.
Tuomiokirkosta kajahtaa metalli! Metallimessut on elämys, joka jokaisen kannattaa kokea. Kirkossa esiintyy live-bändi ja asiaan kuuluva valaistus on Mixa Oy:n tuottama.

Vuorovaikutteinen teos Runebergin puistikossa

Nosta katseesi puihin, kun kävelet Runebergin puistikossa. Vuorovaikutteinen ja osallistava valoteos Epibiontti kutsuu kokijan asettumaan moniaistiseen ulkotilaan. Osittain kokijan liikkeeseen perustuva teos muodostuu puiden latvuksissa liikkuvista valoista sekä valoa hehkuvista hahmoista, jotka asettuvat puissa esiintyville pahkoille ja puiden alimmille oksille. Visuaalisen ympäristön rinnalla elää monikanavainen äänimaisema, joka levittäytyy puistoon. Teoksen takana on työryhmä Hakala, Hakala, Nylander ja Laine.
Kauppatorille kokoontuu tuttuun tapaan joukko iloisia ruoka- ja juomamyyjiä. Myyntipaikan voi lunastaa 20 euron hintaan verkkokaupasta. Myyntikioskissa on valmiina valovirtaa. Muita toripaikkoja ei tule myyntiin festivaalin aikana kauppatorille.
Edellisten vuosien tapaan, Taidetehtaan tanssikoulun opiskelijat yllättävät festivaalikävijät oivaltavilla tanssiesityksillä. Myös Haaga-Helian opiskelijaryhmä osallistuu tänä vuonna festivaalin suunnitteluun ja toteutukseen. Opiskelijaryhmä kerää mm. palautetta festivaalikävijöistä ja järjestää maksuttomaan Rinkelibussiin lisäohjelmaa. Rinkelibussi kiertää tuttuun tapaan festivaalin aikana non-stop periaatteella valokohteiden välillä.
Porvoo Jazz Club toteutetaan ensimmäistä kertaa osana Porvoon Valot tapahtumaa. Porvoon valot tapahtuma vierailee Vanha 123:n rouheissa tunnelmissa, jossa lavalle nousee elämyksellisistä keikoistaan ja omintakeisesta äänipaletistaan tunnettu yhtye VIRTA näyttävin valoin maustettuna. Liput konserttiin ennakkoon www.porvoojazzfestival.com 15/13 €, ovelta 20 €.